Politi udvider visitationszone på Vestegnen markant efter skuddrab

Den nye visitationszone dækker nu et meget stort område fra Brøndbyvester i syd til Bagsværd i nord.

Københavns Vestegens Politi indfører nu en markant udvidelse af den visitationszone, der siden fredag har været indført omkring København efter en række skuddrab.

Det skriver politiet på sin hjemmeside.

Den nye visitationszonen dækker nu et område fra Brøndbyvester i syd til Bagsværd i nord.

Meget af zonen grænser op til den visitaitonszone, som Københavns Politi har indført i Tingbjerg og Husum.

Tiltager sker efter et fjerde skyderi på få dage i og omkring København natten til tirsdag fandt sted i Herlev.

- En visitationszone er et godt værktøj for os, der vil gøre det sværere for de kriminelle at bevæge sig rundt med våben – og på den baggrund, har jeg i dag valgt at udvide zonen, siger politidirektør Kim Christiansen.

Den opdaterede visitationszone på Vestegnen er væsentligt større end den, der blev indført fredag.
Den opdaterede visitationszone på Vestegnen er væsentligt større end den, der blev indført fredag.
Foto: Københavns Vestegns Politi

I visitationszoner gælder særlige regler for politiets beføjelser. Blandt andet må betjente kropsvisitere og ransage uden nogen særlig mistanke, hvilket ellers normalt er et krav i retsplejeloven.

Det vil sige, at de normale lovregler sættes ud af kraft.

Visitationszonen træder i kræft i dag klokken 18 og gælder frem til fredag den 17. december 2021 klokken 18.

Fire skyderier på få dage

Flere skyderier har de seneste seks dage ramt hovedstadsområdet på henholdsvis Nørrebro, i Rødovre, i grænselandet mellem Frederiksberg og Nørrebro og senest i Herlev.

Flere personer er blevet ramt - nogle alvorligt - og tre personer er blevet dræbt.

Torsdag eftermiddag blev en 27-årig mand dræbt af skud omkring Nørrebrogade. Fredag blev en 17-årig bulgarsk dreng dræbt i en frisørsalon i Islev i Rødovre, hvor også en 15-årig dreng og en 28-årig mand blev såret.

Lørdag blev en 39-årig mand skudt og såret på grænsen mellem Frederiksberg og Nørrebro, mens en mand i 20'erne blev skudt og dræbt i Herlev natten til tirsdag.

Minimum to af skudepisoderne er forbundet og kan skyldes en konflikt mellem en bandegruppering og andre organiserede kriminelle, sagde Torben Svarrer, der er ledende politiinspektør hos Københavns Politi, på en pressebriefing tirsdag eftermiddag.

- Fuldstændig uacceptabelt

Det har fået politikredse til at sætte ind med øget tilstedeværelse.

- Skyderi i det offentlige rum er fuldstændig uacceptabelt, og vi har sat massivt ind for at stoppe det. Jeg kan godt forstå, at borgerne i de områder, der har været ramt af skyderi, finder det meget ubehageligt, og af hensyn til deres tryghed, har vi øget patruljeringen og er synligt tilstede i områderne med beredskab, lokalpoliti og mobil politistation, udtaler Kim Christiansen fra Københavns Vestegns Politi.

I København har politikredsen reageret ved at indføre to skærpede strafzoner.

I en skærpet strafzone kan straffen for visse former for kriminalitet stige til det dobbelte, sammenlignet med hvad der normalt er praksis. Det gælder for eksempel i sager om våbenbesiddelse eller vold.

Zonerne gælder indtil videre de næste 14 dage. De dækker de samme områder i Husum/Tingbjerg og dele af Nørrebro og Nordvest, hvor politiet fredag indførte visitationszoner.

Københavns Vestegns Politi har overvejet et lignende indgreb. Men det er for nu blevet ved overvejelsen.

- Det er vores vurdering, at der ikke er grundlag for at indføre strafskærpelseszoner på Vestegnen, da de steder hvor der er blevet skudt her, har en helt anden karakter end i områderne i København, siger Kim Christiansen.