Politi om tyverier: "Det er utroligt svært at dæmme op for"

Nordsjællands Politi oplever i stigende grad, at organiserede tyve tømmer dyre biler for inventar.

Døgnrapporterne hos Nordsjællands Politi er fyldt med eksempler på tyverier fra luksus biler. Der er nærmest et nyt tilfælde hver eneste dag.

Men det er ikke hvad som helst, tyvene går efter. De går målrettet efter rat, navigationsanlæg, midterkonsoler og lygter. Ting der ikke burde være lige til at få fat i, men ting som de kriminelle ikke skal bruge mange øjeblikke til at få fat i.

quote Der er foregået en form for rekognoscering forud for tyverierne.

Janni Olsen

- Hvis ikke man kan låse sin bil inde, så er det utroligt svært at dæmme op for denne type kriminalitet. Tyvene er inde og ude af bilen på halvandet minut, og tyverierne foregår ofte om natten, så de kan være svære opdage Men hvis man som borger har set en bil eller nogle personer, der normalt ikke kommer i området, så kan jeg kun opfordre til, at man giver politiet et ring. Hellere en gang for meget, end en gang for lidt, siger Janni Olsen, der er faglig koordinator ved Indbrud- og berigelses sektionen hos Nordsjællands Politi, til TV 2 Lorry.

Tyve går massivt efter rat, lygter og midterkonsoller på dyre biler i Nordsjælland.

Hun bekræfter samtidigt, at det er en type kriminalitet, som de har set en stigning af i deres politikreds de senere år, og at det er en tendens, der også ses flere andre steder i Europa.

Nabohjælp og et vågent øje

Fordi tyverierne foregår så hurtigt, og fordi de ofte bliver udført i ly af natten, så er det nogle komplicerede sager for politiet at opklare. Men gennem tips fra vågne borgere og deres egen efterforskning, er det lykkedes at opklare flere sager, der er ført til dom og i nogle tilfælde også udvisning af Danmark.

Det kan du gøre

Fælles for sagerne er, at der er en bestemt fremgangsmåde, de kriminelle benytter i forbindelse med tyverierne.

- Vi ser typisk, at der er foregået en form for rekognoscering forud for tyverierne. Tyvene leder efter biler i den dyrere prisklasse, der står i åben carport eller holder ud til eller på åbne veje, siger Janni Olsen.

Nemt at afsætte varerne

En ting er at fjerne en midterkonsol fra en BMW eller et par forlygter fra en Porsche, noget helt andet er at afsætte dem, men det er tilsyneladende ikke et problem, for de kriminelle.

quote Tyvene er inde og ude af bilen på halvandet minut.

Janni Olsen

- Det virker ikke til, at det er svært for de kriminelle at få afsat deres koster. Lige som med alle andre typer hælervarer, så bliver de afsat til folk, der mangler en forlygte eller noget navigationsudstyr. Alternativt ser vi, at når der er tale om øst-bander, så kan tingene ende på markeder i Østeuropa, siger Janni Olsen.

Der har været en del domme til folk fra netop Østeuropa, men hos Nordsjællands Politi understreger de, at det ikke nødvendigvis er ensbetydende med, at det udelukkende er dem, der laver denne type kriminalitet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

politi demo

playPolitiet massivt til stedet efter uro i København - en anholdt for stenkast

20210429-201324-7-1920x1440we

Politiet efterlyser tabt medicin - kan være dødeligt ved indtagelse

Knivstik Roskilde

Mænd på knallert stikker offer med kniv i Roskilde

politi 112 politibil

21-årig varetægtsfængslet for vanvidskørsel - væltede bil efter påkørsel

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere