Politi ikke klar: Derfor koster mobil-snak ikke klip i kørekortet endnu

Trods en skærpelse af loven koster det endnu ikke et klip i kørekortet at benytte håndholdte mobiltelefoner, mens man kører bil.

Den 12. december sidste år besluttede politikerne på Christiansborg, at det ikke længere var nok med en bødestraf til bilister, der benyttede håndholdte telefoner, mens de kørte.

Derfor kunne de uopmærksomme bilister fra 2019 se frem til en bøde på 1.500 kroner og et klip i kørekortet.

Eller sådan skulle det være. For strafskærpelsen var betinget af, at politiets systemer magtede opgaven, og der er de altså ikke nået til endnu.

- Det har endnu ikke været muligt at iværksætte ændringen af systemerne, da driften af en række af politiets systemer i øjeblikket gennemgår en større it-mæssig omlægning, skriver Rigspolitiet i en mail til TV 2 Lorry.

Uopmærksomhed i trafikken

  • I en tredjedel af alle trafikulykker er uopmærksomhed en afgørende faktor
  • I gennemsnit foretager vi os distraherende ting i 30% af den tid, vi kører bil
  • 70 % af dét, der distraherer os, foregår inde i bilen.

 

Hvis du kigger på din mobil i fire sekunder, så har du kørt så langt i blinde:

  • 50 km/t.: 56 meter
  • 80 km/t: 89 meter
  • 110 km/t: 122 meter

Kilde: Rigspolitiet

Dermed får man, modsat hvad mange danskere går rundt og tror, kun en bødestraf, hvis man bryder loven og kører med håndholdt mobiltelefon.

Og selvom loven er vedtaget, og reglerne dermed burde gælde og blive håndhævet, så behøver færdsels-syndere ikke frygte, at der komme et klip på efterbevilling. Politiet sender nemlig ikke klip i kørekortet bagudrettet, selvom de af gode grunde ved, hvem synderne er.

Det skyldes, at bøderne allerede er blevet afsendt fra Rigspolitiet til de skyldiges e-boks.

Rigspolitiet oplyser desuden til TV 2 Lorry, at ’det vides endnu ikke præcis, hvornår systemerne kan tages i brug, men der bliver arbejdet på det’, og de tilføjer, at de ellers ikke har nogen kommentarer til sagen.

Tusindevis af forseelser

Siden loven blev vedtaget 12. december 2018 har der været 4894 sigtelser for at anvende håndholdt mobiltelefon i Midt- og Vestsjællands, Københavns Vestegns, Københavns og Nordsjællands politikredse.

Alt for mange danskere er uopmærksomme, når de kører bil. Arkivfoto.
Alt for mange danskere er uopmærksomme, når de kører bil. Arkivfoto.
Foto: Rådet for Sikker Trafik

Tallet for klip i kørekortet ville endda være endnu højere, da loven blev udvidet ved skærpelsen, så den nu også dækker andre former for håndholdte kommunikationsredskaber, navigationsudstyr, tablets og smarture.

Og selvom antallet af forseelser har været støt faldende de seneste år, så er antallet stadig for højt, lyder det fra politiet, som fortsat har stor opmærksomhed på problemet.

- Der har med sikkerhed været endnu flere uopmærksomme bilister, som har fortaget sig alt muligt andet under kørslen. Vi ser eksempler på folk, der læser mødereferater, kigger på en computer, lægger makeup – eller sidder og dagdrømmer uden at være mentalt tilstede under kørslen. Det er et stort problem, der koster liv hvert eneste år siger Christian Berthelsen, der er politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, til TV 2 Lorry under en af politiets særlige kampagner i februar.

Tager fat i ministeren

På Christianborg falder de manglende konsekvenser efter lovstramningen ikke i god jord hos Dansk Folkepartis færdselsordfører og formand for Færdselssikkerhedskommissionen, Kim Christiansen.

- Vi var et bredt flertal i Folketinget, der var med til at vedtage den skærpelse, fordi vi skal sikre, at bilister ikke lader sig forstyrre under kørsel. Det er hensynsløst og kan have meget alvorlige konsekvenser – i værste tilfælde døden – og så duer det ikke, at loven ikke bliver håndhævet, siger Kim Christiansen og tilføjer:

- Politiet skal være klar, når lovgivningen skal træde i kraft. Det nytter ikke noget, at vi har love, som politiet ikke er i stand til at håndhæve.

Derfor har færdselsordføreren nu tænkt sig at gøre noget ved sagen.

Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti er langt fra tilfreds med, at politiets systemer endnu ikke er klar at efterkomme lovskærpelsen. (Arkivfoto)
Kim Christiansen fra Dansk Folkeparti er langt fra tilfreds med, at politiets systemer endnu ikke er klar at efterkomme lovskærpelsen. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Lekfeld - Ritzau Scanpix

- Jeg kommer til at tage fat i ministeren for at få nogle ordentlige svar. Det er simpelthen ikke rimeligt, at der skal gå så lang tid. Politiet skal få orden i deres systemer, siger Kim Christiansen.

Redaktionen har gennem en længere periode forsøgt at få nogle mere præcise svar fra de ansvarlige hos Rigspolitiet, men det har ikke været muligt.

Vi ville blandt andet gerne vide, hvornår deres systemer er klar til at håndhæve lovgivningen, og om de selv synes, at klargøringen af systemerne er gået hurtigt nok.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik