Politi dømt for ulovlig masseanholdelse

33 demonstranter får mellem 2400 og 3500 kroner i erstatning efter ulovlige anholdelser på Nørrebro.

Politiets frihedsberøvelse af 33 demonstranter på Dronning Louises Bro i maj 2011 var ulovlig. Det fastslår Københavns Byret onsdag. Ifølge dommen burde politiet have nøjedes med at kropsvisitere demonstranterne i stedet for at berøve dem friheden.

Politiet mente, at man var i sin gode ret til at foretage en såkaldt administrativ frihedsberøvelse af demonstranterne for at sikre ro og orden.

Ifølge politiet tilhørte de anholdte en såkaldt sort blok, som udgjorde en hård kerne af uromagere ved demonstrationen.

Politiet kan ved de såkaldte administrative frihedsberøvelser tilbageholde folk i op til 12 timer, men hvis et mindre indgreb kan sikre ro og orden, skal politiet nøjes med det.

Og det er netop tilfældet i denne sag, hvor det altså ifølge Københavns Byret havde været tilstrækkeligt at kropsvisitere demonstranterne.

Retten siger dermed god for, at politiet greb ind over for demonstrationen, men kritiserer politiet for at have grebet for drastisk ind.

Retten dømmer desuden Københavns Politi til at betale erstatning til de demonstranter, som nu har rettens ord for, at de ikke burde være blevet frihedsberøvet.

Erstatningerne ligger på mellem 2400 og 3500 kroner pr. person. Byretten har bestemt, at personer, som har været tilbageholdt i mere end fem timer skal have 3500 kroner i erstatning.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

25_seconds

playPoliti kalder sag om afbrændt Mette Frederiksen-dukke for "alvorlig"

mette frederiksen dukke brændt af

playDukke af Mette Frederiksen med truende besked brændt af under demonstration

Men in Black dem i København 23. januar.

playFem personer anholdt ved demonstration mod coronarestriktioner

politi

36 unge holdt fest i medborgerhus og brød forsamlingsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere