Politi advarer børn på søerne: Pas hellere jeres skole

Det er ikke lovligt - og potentielt livsfarligt - at gå ud på en tilfrosset sø, medmindre det tydeligt fremgår af skilte, at det er sikkert.

Også i 2016 frøs søerne i København til. Her blev mange københavnere ligeledes fristet af en tur på isen, selvom det ikke var lovligt. Foto: Bax Lindhardt - Ritzau Scanpix

Hvis man overvejer at gå en tur ud på isen, så skal man lade være.

Også selvom at flere søer nu er frosset til - og tilmed flere af Københavns kanaler. 

Hovedstadens Beredskab og flere politikredse har flere gange advaret om isdansen, og fredag er ingen undtagelse. 

Københavns Politi skriver således på Twitter, at mange unge er set gå på søerne midt i København, hvilket er en skidt idé:

- Isen er endnu ikke sikker, og de mange børn og unge mennesker kunne være savnet på de omkringliggende skoler og institutioner, skriver man. 

Læs også Danmarks største skianlæg klar med 90 cm sne

Ung dreng gik gennem isen

- Selvom det er frostvejr, er isen ikke sikker på nogen af søerne i Københavns politikreds. Det er forbundet med stor fare at bevæge sig ud på den tynde is, og Københavns Politi opfordrer til, at man udviser stor forsigtighed ved færden omkring søerne, skrev Københavns Politi i går i en pressemeddelelse.

I lørdags gik en ung dreng igennem isen i Brønshøj, mens Nordsjællands Politi oplyser, at de har talt alvorsord med børn såvel som voksne isgængere på Slotssøen i Hillerød, Buresø, Sjælsø og Birkerød Sø. 

Og hvis man mangler endnu en grund til ikke at tage chancen og vove sig ud på isen, så kan udsigten til en stor regning måske afskrække de resterende skeptikere.

- Du kan faktisk også blive pålagt et større erstatningskrav, hvis det er nødvendigt at rekvirere beredskabet til søredning på en sø, du ikke måtte begive dig ud på, skriver Nordsjællands Politi.

FAKTA: FÆRDSEL PÅ IS

 
  • Det er din lokale kommune, der foretager opmålingen af isens tykkelse og fastsætter, hvorvidt den er sikker at færdes på.
  • Kommunerne opsætter skilte ved søer, når de er stærke nok til at bevæge sig ud på.
  • Kan man ikke få øje på skiltning, der blåstempler isens sikkerhed, og er man i tvivl om, hvorvidt isen er sikker, bør man ikke gå ud på isen.
  • Alternativt kan man kontakte kommunen og spørge, om isen er sikker.

Kilde: Københavns Politi og Nordsjællands Politi

Her er isen sat fri

Ved Danmarks Meteorologiske Institut er tommefingerreglen, at isen vokser med 1/10 millimeter per minusgrad per time.

En periode på 24 timer med en konstant temperatur på minus 5°C skaber altså teoretisk set et lag is på 12 millimeter. 

Det betyder, at frosten ofte skal vare ved i mere end ti dage, før at isen begynder at være sikker. 

I Roskilde Kommune har man netop tilladt færdsel på Lyngageren Sø syd for Svogerslev. Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik