Polen, Ungarn og Schweiz bidrager til ESS

Det begynder at brænde på med forhandlingerne om det store neutronforskningsanlæg ESS i Lund, hvis datacenter skal ligge i København.

Yderligere tre lande har nu besluttet at bidrage, men 30 procent af finansieringen mangler stadigvæk.

European Spallation Source (ESS) skal blive et verdensførende forskningsanlæg inden for materialvidenskab og ligge i svenske Lund - hvis det bliver til noget.

Deadline for forhandlingerne er 31. marts og de tre store lande Frankrig, Tyskland og Italien har stadigvæk ikke givet besked om, hvor meget de vil bidrage med.

Derimod lover Polen, Ungarn og Schweiz nu at så for mellem en og to procent hver af den totale byggeomkostning, som beregnet til omtrent 1,84 mia. Euro.

Sverige er sammen med Danmark værtsland for denne store satsning inden for forskning. Nu forbereder Sverige sig på, at forhandlingerne kan tage længere tid, oplyser Peter Honeth, landets politisk valgte departementschef for forskning og højere uddannelse, til avisen Sydsvenskan.

"Hvis byggestarten forsinkes et halvt år eller mere kan vi ikke håndtere situationen uden drastiske foranstaltninger", siger han til Sydsvenskan.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Drone_over_byen

Droner skal søge efter utætte fjernvarmerør om natten

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere