Plejepersonale mangler viden om religion

Muslimske ældre kan let føle sig krænket i mødet med plejepersonale og sosu-assistenter, skriver Kristeligt Dagblad. Manglende viden om islam og religion betyder, at plejepersonalet ofte agerer klodset på hjemmebesøg hos muslimer. For eksempel fordi plejerne ikke ved, at muslimske kvinder kun lader sig vaske af kvinder, fordi de ifølge islam ikke må vise sig nøgen for andre end ægtefællen.

Det vurderer to forfattere til en ny bog "Krop og religion", som gør op med danske fordomme og uvidenhed om kulturelle værdier og religion i plejen af den etniske ældre.
- Plejepersonalet kan vade rundt i det muslimske hjem uden at vide, hvor de krænker den muslimske ældre. Det gælder for eksempel, når plejepersonalet går ind i lejligheden med sko på, i badet af den ældre og påklædning af den ældre, siger sundhedsplejerske og medforfatter til bogen Grethe Hjul Mandrup.
Hun har i mange år arbejdet i det multikulturelle Gellerup i Brabrand ved Århus. Det er hendes erfaring, at størstedelen af de ældre sætter pris på hjemmehjælpen, og at mange misforståelser kan undgås, hvis plejepersonalet får blik for den åndelige dimension.
- For en muslim er forholdet til Gud en integreret del af tilværelsen. Men religion og åndelig omsorg er lavt prioriteret i uddannelsen af sundhedspersonale, fordi det hører til det private område. Viden om religion er vigtig for at kunne forstå den ældre og stille relevante spørgsmål, siger Grethe Hjul Mandrup.
Bogens anden forfatter er sognepræst og formand for stiftsudvalget vedrørende kristendom og islam i Århus Stift, Anne Ehlers. Hun påpeger, at en anerkendelse af religionens betydning i den enkeltes liv er et spørgsmål om viden.
- Man behøver ikke selv have en religiøs overbevisning for at komme folk i møde. Plejeren skal ikke tage stilling til, om det er rigtigt eller forkert. Det er simpelthen religion som en faglig indsigt, der kan højne standarden af plejen af det enkelte menneske. Hvis man ved, at en bøn er vigtig for en muslim, så går der ikke noget af en plejer ved at læse den bøn op på dansk, siger Anne Ehlers.
Imam og projektleder på Rigshospitalet og Herlev Sygehus ved København Naveed Baig er enig i, at muslimske ældres åndelighed er underprioriteret i plejen.
- Førstegenerationsindvandrere bliver ældre og vil i endnu højere grad møde sundhedsvæsenet. Plejepersonalet er ofte usikkert og træder et skridt tilbage, men bør gøre det modsatte i stedet for. Fordi vi skal behandle folk ens, skal vi behandle dem forskelligt. Ligesom det er vigtigt at huske, at hr. Jensen bruger to sukkerknalder i sin kaffe, så er det vigtigt at hjælpe en ældre muslimsk mand ud på badeværelset, så han eksempelvis kan blive rituelt vasket inden bøn, siger Naveed Baig.
Dansk Folkepartis ligestillingsordfører, Pia Adelsteen, synes, det skriger til himlen, hvis plejepersonalet skal tænke på, at muslimske kvinder kun vil have kvindelige plejere.
- Det er fint, at man tager hensyn til ældre mennesker med specielle ønsker uanset tro, men når vi kommer ind på det med kønsopdeling, så bakker jeg totalt. For hvad nu, hvis man ikke har kvinder til kvinder og mænd til mænd? For mig at se, er det et totalt brud på den ligestillingspolitik, vi har kørt de seneste 30-40 år. Hvis de ønsker kønsopdeling i plejen, er de kommet det forkerte sted hen, fastslår Pia Adelsteen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik