Pia K-ordvalg har skabt modreaktion: "Klimatosserne" vælter frem

Pia Kjærsgaards brug af ordet "klimatosser" har skabt en modreaktion blandt de klimabevidste.

Det blev et hashtag-fænomen på de sociale medier, en ny slags profilbillede på Facebook og nu et marketing-kneb i København.

Borgere i hovedstadsområdet har valgt at omfavne Pia Kjærsgaards udtalelse om "klimatosser" , som faldt i forbindelse med det netop overståede Europa-parlamentsvalg. 

Under en tale til Dansk Folkepartis valgarrangement brugte Folketingets nuværende formand Pia Kjærsgaard ordet "klimatosser" som forklaring på, hvorfor stemmeprocenten var steget, og hvorfor partiet var gået tilbage, mens den grønne dagsorden gik frem.

quote Måske er det alle klima… - hvad er det nu, man kalder dem - klimatosser?

Pia Kjærsgaard, Dansk F., Folketingets Formand

SF og De Radikale Venstre gik fra ét til to mandater, mens DF var valgets helt store taber, da de gik fra fire til blot ét enkelt mandat.

- Måske er det alle klima… - hvad er det nu, man kalder dem - klimatosser?, lød det fra Pia Kjærsgaard, da hun på valgaftenen den 26. maj opfandt det nye skældsord.

Efterfølgende har Pia Kjærsgaard uddybet sin kommentar og sagt, at det var ment som en spøg. Imens har klimatosserne taget kærligt imod udtrykket og har vendt det til noget positivt.

Klimatosse bruges af øko-butik

En af dem er Karsten Røjkjær, der ejer og driver den lokale Cafe Isværket i Stefansgade på Nørrebro. Da han første gang hørte udtrykket, syntes han, at det var et komisk selvmål af Pia Kjærsgaard at kalde nogle tosser, fordi de går op i klimaet.

quote Jeg vil gerne opfordre folk til at tage stilling til den måde de forbruger på

Karsten Røjkjær, ejer, Cafe Isværket

Så han satte sit sædvanlige butiksskilt ud med en modifikation: "- Klimatosse? - Vi elsker økologisk kaffe". 

- Jeg vil gerne opfordre folk til at tage stilling til den måde, de forbruger på, siger Karsten Røjkjær.

Og fortsætter:

- Vi kan godt gå klimamarch og demonstrere for klimaet, men det handler også om at rykke selv. Og hvis kunderne skal rykke sig, skal butikkerne og cafeerne også tilpasse sig. 

Isværket sælger både økologisk is, økologisk chokolade og økologisk kaffe, for som ejeren udtrykker det, kan han ikke stå inde for at sælge 'pesticide crap'.

Flere af kunderne har da også reageret på det smarte marketing-kneb, der måske ikke kan blive ved med at virke, men i hvert fald virker godt lige nu.

- Der har været mange og sige 'nej hvor er det fedt' og mange der synes, at det er en sjov gimmick, fortæller Karsten Røjkjær, der tror, at skiltet har givet et par ekstra kunder i caféen. 

Det mener Pia K. om ny brug af ordet "klimatosse"

TV 2 Lorry fangede Pia Kjærsgaard på en telefon og interviewede hende omkring reaktionen på hendes klimatosse-udbrud.

Hvad synes du om, at det har skabt så stor debat, at du brugte ordet klimatosse i din tale på EP-valgaftenen?

- Enhver der var til stede i lokalet eller har hørt min tale ved, at det blev sagt med et smil og glimt i øjet. Så der var altså ikke tale om at ”krænke” nogen. Det er ikke tosset at gå op i klimaet. Der er helt klart nogle klimaudfordringer, vi skal have løst. Det anerkender jeg fuldt ud. Men der hvor det bliver lidt ”tosset”, for nu at bruge det ord, er, når børn bliver ramt af angst og dropper drømmen om at tage en uddannelse eller at få børn, fordi de er bange for, at jorden går under lige om lidt. Så er klimadebatten blevet for hysterisk. Og det går heller ikke. Vi kunne godt have brug for at få nuancerne og den sunde fornuft mere med i debatten igen. Vi skal også tænke os lidt om. Det dur ikke med afgifter på kød og flyrejser, som rent fordelingsmæssigt vender den tunge ende nedad og ikke berører de rige

quote Enhver der var til stede i lokalet eller har hørt min tale ved, at det blev sagt med et smil og glimt i øjet.

Pia Kjærsgaard, Dansk F., Folketingets Formand

Dit brug af ordet klimatosse var ikke nødvendigvis ment som den største ros. Hvad siger du til, at det nu bruges med stolthed i stemmen af klima- og miljøaktivister, når de skal beskrive sig selv?

Det er da kun sjovt. Det er da den helt rigtige respons. Og det viser også, synes jeg, at der altså ikke er nogen, der er blevet ”krænkede”. Det gør ikke noget, at der er lidt gang i den politiske meningsudveksling, når det er med et glimt i øjet. Og det synes jeg da helt klart også, at det er, når jeg ser nogen i en ”klimatosse” T-shirt. Det skal der være plads til. Især når det er valgkamp.

quote Det viser endnu engang, at når jeg siger noget, så bliver reaktionerne altid lige 4-5 gange voldsommere

Pia Kjærsgaard, Dansk F., Folketingets Formand

Har den voldsomme reaktioner gjort, at du i dag ville sige noget andet i din tale, hvis du skulle holde den igen?

Overhovedet ikke. Men det viser endnu engang, at når jeg siger noget, så bliver reaktionerne altid lige 4-5 gange voldsommere, end hvis alle mulige andre havde sagt det samme. Jeg kan virkelig få nogle mennesker op i det røde felt. Men sådan har det altid været. Det er jeg så vant til.

Hvad synes du om, at det ikke kun er på de sociale medier, men også ude i virkeligheden på caféskilte o. lign., at ordet klimatosse bliver benyttet?

Det er fint. Det er med til at bidrage til det gode humør.

Kunne du forestille dig, at ordet klimatosse bliver optaget som nyt ord i den danske ordbog?

Uden tvivl. Jeg er overbevist om, at det bliver ”årets ord”.