Ph.d.-studerede kræver Penkowa-granskning

Knap 300 ph.d.-studerende har skrevet under på et krav om en uvildig undersøgelse af Penkowa-sagen.

Presset på Københavns Universitet (KU) for at igangsætte en uvildig undersøgelse af den omstridte sag om hjerneforskeren Milena Penkowa stiger.

Senest har 290 ph.d.-studerende skrevet under på kravet om en ekstern granskning af sagen, der blandt andet indebærer en række formodninger om forskningsfusk, men også beskyldninger om ansvarssvigt mod KU.

Bestyrelsen på universitetet er blevet orienteret om underskriftsindsamlingen på et møde torsdag. Allerede før jul krævede knap 500 forskere ligeledes en uvildig undersøgelse af den omfattende sag.
"Bestyrelsen fastslog, at ledelsen skal gøre, hvad den kan for, at de ph.d.-studerende, der er uddannet af bl.a. Penkowa, nu ikke kommer i klemme", skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse efter torsdagens bestyrelsesmøde.

Blandt andre kan fire ph. d-studerende, der har samarbejdet med Penkowa og den profilerede overlæge og professor Bente Klarlund Pedersen, komme i problemer, hvis Penkowas arbejde kendes ugyldigt.
Klarlund har indberettet Penkowa for Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighed, da hun har mistanke om, at hjerneforskeren har manipuleret billedmaterialet i flere af deres videnskabelige artikler.

Viser det sig at holde stik, vil det kunne betyde, at de videnskabelige artikler skal trækkes tilbage, og således vil en betragtelig del af de studerendes ph.d.-afhandlinger blive kastet i grus.
Københavns Universitets håndtering af de mange Penkowa-sager er tidligere blevet vurderet af Kammeradvokaten, der i det store hele har frikendt universitetet.

I deres brev til bestyrelsen fastslår de 290 ph.d.-studerende, at de ikke finder Kammeradvokatens undersøgelse af sagen tilstrækkelig, "da kammeradvokaten hverken vurderes uvildig eller i besiddelse af den nødvendige naturvidenskabelige indsigt, som en sag af denne karakter kræver".

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Akvædukt ved Veluwemeer

Usædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere