PET slår til mod venstreekstremister

Politiets Efterretningstjeneste har anholdt fire unge mænd, da de forsøgte at sætte ild til Politiskolen i Brøndby. En af dem har været ihærdig klimaaktivist

Det var resultatet længere tid efterforskning, der natten til tirsdag fik Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at slå til mod fire unge mænd med tilknytning til det venstreekstremistiske miljø.

Mændene på mellem 20 og 23 år blev taget på fersk gerning, da de skulle til at sætte ild til Politiskolen i Brøndbyøster, oplyser PET.
Ifølge politiet er dette dog ikke det eneste forsøg på brandstiftelse, de fire har på samvittigheden.

De unge mænd, der alle nægtede at udtale sig under tirsdagens grundlovsforhør, er også sigtet for i januar at have forsøgt at sætte ild til Nordeas afdeling på Strandgade i København.

I forhold til angrebet på banken er politiets beviser åbenbart svage. I et grundlovsforhør tirsdag i Københavns Byret blev kun én af de fire fængslet for begge tilfælde af forsøg på brandstiftelse.

To af de unge nægter sig skyldige, mens to andre ikke vil forholde sig til politiets beskyldninger.

Politiet har valgt at tage den alvorlige paragraf 180 i straffeloven om at "befordre oprør, plyndring eller sådan forstyrrelse af samfundsordenen" i brug.

Sagen er efter PET's opfattelse udtryk for, at der i ekstremistiske miljøer er personer, som er parat til at tage meget voldsomme metoder i brug, opsummerer PET-chefen, Jakob Scharf.

Voldsomt gik det også for sig, da Politiskolen i maj sidste år var mål for et andet brandattentat. Her forsøgte ukendte gerningsmænd at sætte ild til skolens foyer, efter at de havde sat 13 politivogne i brand.

Politiinspektør ved Københavns Politi Svend Foldager kan endnu ikke svare på, om episoden kan kædes sammen med tirsdagens forsøg på at sætte ild til skolen.

Det er da et godt spørgsmål. Det kommer vi nok også til at stille os selv det næste stykke tid, siger Svend Foldager til Ritzau.

Anderledes sikkert er det, at den ene af de anholdte har en fortid som ihærdig klimaaktivist. PET har flere gange besøgt ham forud for klimatopmødet i København i december 2009.

Alle fire blev tirsdag aften varetægtsfængslet i 27 dage. Det skete efter et lukket grundlovsforhør i Københavns Byret.

Nu har PET overdraget sagen til det almindelige politi, som skal stå for den videre efterforskning. Et af de første skridt for at sikre yderligere beviser var en række ransagninger på adresser med tilknytning til de anholdte, som politiet gennemførte tirsdag, blandt andet på Christiania.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik