Personalemangel i Horserød: "Jamen, fængslet fungerer jo ikke"

Antallet af fængselsbetjente i Horserød Fængsel er faldet støt i årevis. Ledelsen på stedet erkender, at det er et stort problem, men kan i øjeblikket ikke rekruttere tilstrækkeligt personale.

Der er stor personalemangel i Horserød Fængsel i Nordsjælland.

Situationen er alvorlig, lyder det fra en af dem, der har et godt kendskab til forholdene i de røde barakker bag indhegningen.   

- Vi mangler fængselsbetjente i så høj grad, at vi simpelthen ikke kan få tingene til at løbe rundt, fortæller Gert Jensen, der er områdetillidsrepræsentant for fængselsbetjentene i hovedstaden. 

Hans konklusion er derfor klar. 

- Vi kan ikke tåle at miste én eneste medarbejder mere i Horserød Fængsel. Folk er pressede til det yderste. 

Fra 95 til 62 medarbejdere på ti år

Antallet af fængselsbetjente i Horserød Fængsel er blevet markant mindre i de seneste år. 

Kriminalforsorgen oplyser, at der i 2010 var 95 fængselsbetjente i Horserød Fængsel. Fem år senere - i 2015 - var det faldet til 80, og i 2020 var tallet 62.

- Hver gang, der bliver ansat en ny fængselsbetjent, så er der en anden, der stopper. Det er det, vi er nødt til at få stoppet. Derfor er det umiddelbart svært at se, hvordan vi skal komme op på de 25 til 30 fængselsbetjente, som vi mangler nu og her, lyder det fra Gert Jensen. 

Han har et bud på, hvorfor Horserød Fængsel oplever personaleflugt.

- Hele arbejdsmiljøet halter så meget indenfor hegnet, så folk vælger at sige 'nej tak, lad os komme ud og lave noget andet.'

Der er flere konsekvenser af personalemanglen. En af dem er overarbejde.

- Da vi gik ind i december, var der på forhånd 250 vagter i den måned, der ikke var besat. Det kunne kun løses ved, at personalet - som der er alt for lidt af - måtte påtage sig en masse overarbejde, fortæller Gert Jensen. 

Fakta om Horserød Fængsel

  • Horserød er et åbent fængsel med 251 pladser herunder 31 lukkede pladser.
  • Fængslet modtager kvindelige dømte fra hele landet og mandlige dømte fra Sjælland uden for Storkøbenhavn. Under særlige hensyn kan mandlige dømte fra København også afsone i fængslet. 
  • Fængslet blev taget i brug i 1945-1946. Det er et barakbyggeri opført under Første Verdenskrig. Oprindeligt blev det brugt til syge russiske, tyske og østrigske krigsfanger.

Kilde: Kriminalforsorgen

Alkohol og narko over hegnet

Ifølge Gert Jensen har personalemanglen også andre konsekvenser for det daglige liv i Horserød Fængsel. 

- Jamen, fængslet fungerer jo ikke. Der er mange afdelinger, hvor der ikke er noget personale, og det betyder jo, at de indsatte er meget overladt til sig selv. 

Det er forbudt at medbringe og indtage alkohol i Horserød Fængsel, men personalet oplever, at både alkohol og narko bliver kastet hen over hegnet til de indsatte, og fordi der er for få fængselsbetjente, bliver det ofte ikke opdaget. 

- Det er jo ligesom ikke det, der er meningen med de indsattes afsoning - at de bare har fri tilgængelighed til de ting. Jo mere alkohol og jo mere narko, der er indenfor hegnet, jo flere konflikter og gnidninger giver det mellem de indsatte og personalet, fortæller områdetillidsrepræsentanten.  

Se indslag om konsekvenserne af den desperate mangel på personale i Horserød Fængsel.

Ifølge Gert Jensen skaber forholdene i fængslet desuden problemer for en bestemt type indsatte. 

- Der sidder en række stærke fanger derinde, og når der så er frit slag, fordi der ikke er personale til at holde øje med tingene, så går det ud over de svage indsatte, som bliver truet til alt muligt, og i sidste ende er der flere af dem, der må lade sig isolere, og det er jo ikke sundt. 

Forøget rekrutteringskampagne

Ledelsen i Horserød Fængsel erkender, at personalemanglen er et stort problem. 

- Det er klart, at når man mangler personale og har gjort det i et længere stykke tid, som vi har i Nordsjælland, så kan man godt mærke det, lyder det fra institutionschef Lene Møller-Nielsen. 

Hun fastholder, at forholdene i det åbne fængsel er forsvarlige.

- Det mener jeg, at de er. Det er klart, at vores personale er slidte og trætte, fordi de har haft rigtig meget overarbejde i rigtig lang tid, og det forsøger vi at løse på alle mulige måder. Men jo, jeg mener, at forholdene i Horserød Fængsel er forsvarlige. 

Kriminalforsorgen arbejder på at fastholde de nuværende fængselsbetjente samt rekruttere nye. Det gælder både for Horserød Fængsel og andre fængsler, hvor personalemanglen også er stor. Men det er uvist, hvornår situationen bliver bedre.

- Det kan jeg faktisk ikke sige noget om. Der er en forøget rekrutteringskampagne i øjeblikket. Vi håber jo lidt på, at den krise, som samfundet er i lige nu på grund af coronavirus, kan forbedre vores muligheder for at rekruttere personale, lyder det fra Lene Møller-Nielsen.

På trods af den manglende tidshorisont er institutionschefen fortrøstningsfuld. 

- Selvfølgelig løser det sig. Vi skal jo have mere personale - og ikke bare i Horserød. Lige nu gælder det om at holde modet oppe og bevare det gode humør og det gode samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. Vi skal stå sammen om at komme igennem den her vanskelige periode, og det synes jeg heldigvis også, vi er gode til, afslutter Lene Møller-Nielsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik