Penkowa frifundet for groft dokumentfalsk

Landsretten har frifundet hjerneforsker Milena Penkowa for dokumentfalsk i den grove ende af skalaen. Dermed slipper forskeren for straf.

Foto: Linda Kastrup / Scanpix

Østre Landsret har frifundet Penkowa for groft dokumentfalsk.

Tidligere har byrettet idømt hjerneforskeren ni måneders betinget fægsel i samme sag, men i modsætning til byretten finder Østre Landsret ikke den tidligere hjerneforsker skyldig i groft dokumentfalsk, skriver Ritzau.

- Det er selvfølgelig en stor sejr. Udfaldet er ikke overraskende, hvis man ser på lovgivningen. Det er kun overraskende, hvis man ser sagen i lyset af seks års ensidig dækning i pressen, siger Milena Penkowa til TV 2 Lorry. 

Også selv om landsretten mener, at hun er skyldig i almindeligt dokumentfalsk.

- Jeg er blevet frifundet. Så hvis du kan stave til frifundet, vil du forstå, at det er en sejr, siger Milena Penkowa til Ritzau.

Landsretsdommerne er enige om, at Milena Penkowa har begået dokumentfalsk. Men tre ud af seks dommere mener ikke, at der er tale om et groft tilfælde - og derfor er sagen forældet.

Det var Københavns Universitet, der selv politianmeldte den tidligere ansatte professor i sagen. 

 - Vi mener, der er tale om groft dokumentfalsk. Men vi må tage dommen til efterretning, siger vicedirektør Jasper Steen Winkel til Ritzau. 

Sidste år i september fandt Københavns Byret det ellers bevist, at Milena Penkowa tilbage i 2003 forfalskede fire dokumenter.

Det gjorde hun angiveligt for at undgå en sag om videnskabelig uredelighed.
 

Læs også Mystisk kummefryser kan få betydning i Penkowa-sag

 

Læs også Penkowa: Sagen har hængt som en sort sky

 

Læs også KU overvejer at tage doktorgrad fra Penkowa

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik