Penkowa accepterer dom for underslæb

Milena Penkowa har accepteret en dom for underslæb. Dermed kan forskerens navn sættes i forbindelse med endnu en sag - hidtil har navneforbud beskyttet hende.

Sagen har ført til en suspendering fra professorstillingen på Københavns Universitet (KU) og en betinget fængselsdom ved Københavns Byret.
Den har været omtalt i medierne gentagne gange over de seneste måneder - én ting har blot manglet: Navnet på hovedpersonen.
Det kan nu komme for en dag. Og det er ikke hvem som helst, der er den forurettede:
Det var nemlig den omstridte hjerneforsker Milena Penkowa, der i december blev idømt tre måneders fængsel for underslæb, forfalskning af dokumenter og for falsk anklage mod en studerende.
Sagen blev anket til Østre Landsret, der nedlagde navneforbud. Men nu har Penkowa imidlertid hævet ankesagen, oplyser hendes forsvarer, advokat Kåre Pihlmann.
Det vil sige, at hun accepterer Københavns Byrets dom - og dermed bortfalder navneforbuddet. Endnu en brik kan dermed tilføjes det komplicerede Penkowa-puslespil.
Straffesagen drejer sig om Penkowas underslæb over for Dansk Selskab for Neurovidenskab. Beløbet er på 27.000 kroner. Her fabrikerede hun falske bilag - for eksempel ændrede hun et bilag, så det ikke handlede om otte, men om 58 sandwich. Refusionen for udgifterne havnede på Penkowas egen konto.
Da hun kom i politiets søgelys, forsøgte hun at dække over tyveriet ved give en af sine studerende skylden.
Men nu tror Penkowa ikke længere på, at landsretten kan bedømme sagen på en objektiv måde. Det skyldes de seneste måneders omtale af hendes person, oplyser Kåre Pihlmann.
Omtalen af Penkowas person har da også været massiv de seneste måneder. Hun blev suspenderet fra sin stilling på Københavns Universitet i marts 2010 - som følge af netop sagen om underslæb - men først i november tog stormen for alvor til. I Weekendavisen blev det beskrevet, at der verserer en sag om videnskabelig uredelighed mod Penkowa.
Siden er uvejret taget til nærmest dag for dag: Endnu en straffesag truer Penkowa. KU har meldt hende til politiet for dokumentfalsk og bedrageri i forbindelse med en række rotteforsøg i Spanien. Politiet har endnu ikke besluttet, om der skal rejses sigtelse mod Penkowa i sagen.
Politiet er ikke den eneste myndighed, der ser nærmere på Penkowa, som i 2009 vandt den prestigefyldte EliteForsk-pris.
Rigsrevisionen undersøger for øjeblikket hendes brug af fondsmidler, seks internationale forskere skal gennemgå hendes samlede forskningsproduktion, og kammeradvokaten er i færd med at vurdere KU's håndtering af sagen.
Kammeradvokatens undersøgelse forventes afsluttet i slutningen af marts.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

mette frederiksen dukke afbrændt

playFire personer mistænkes for afbrænding af statsministerdukke

Politibil nat

Politiet lukker fest og sigter 31 personer

25_seconds

playPoliti kalder sag om afbrændt Mette Frederiksen-dukke for "alvorlig"

mette frederiksen dukke brændt af

playDukke af Mette Frederiksen med truende besked brændt af under demonstration

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere