Patienter tvinges til at betale erstatning tilbage

Region Hovedstaden går målrettet efter at få omstødt sager om erstatning

Flere alvorligt syge patienter og pårørende, som har fået udbetalt erstatning for fejlbehandling i det danske sundhedsvæsen, tvinges til at betale pengene tilbage til regionerne, der i stigende omfang går efter at få omstødt afgørelserne i de pågældende sager.

Det skriver Berlingske lørdag.

I nogle tilfælde er det pårørende til patienter, som er døde i forbindelse med behandling, der er blevet afkrævet tilbagebetaling af erstatningsbeløb på fra en halv mio. og helt op til to mio. kr. Regionerne er desuden begyndt at stævne folk, der afviser at betale pengene tilbage. Det fremgår af en redegørelse fra Region Hovedstaden.

Den skærpede praksis med at anke sager fra patienter, som regionerne mener har fået erstatning på et juridisk eller lægefagligt forkert grundlag, møder hård kritik fra såvel Dansk Folkeparti som en stribe store patientorganisationer, og i regeringen er der nu overvejelser om at ændre reglerne for at undgå, at patienter kommer i klemme.

»Det er en stærkt kritisabel praksis. Folk har fået udbetalt en erstatning, som kan bruges til at forsøde tilværelsen oven på et langt, ubehageligt forløb, og så oplever de, at sagen tages op igen, og at de bliver dømt til at betale erstatningen tilbage. Det er en helt urimelig situation for patienter og pårørende,« siger formand for Danske Patienter Camilla Hersom til Berlingske.

Ifølge redegørelsen fra Region Hovedstaden »udvidede« regionen i sommeren 2015 sin praksis med at anke sager, hvor man mener, at patienter eller pårørende har fået tilkendt erstatning fra Patienterstatningen på et forkert juridisk grundlag.

Det skete i forlængelse af en politisk budgetaftale, hvor der var behov for at rette op på en presset økonomi i regionen. Siden er 45 afgørelser blevet anket, og af de 28 sager, som ankenævnet for Patienterstatningen har afgjort indtil videre, har regionen fået medhold i de 16.

I Folketinget lyder der kritik af regionernes fremgangsmåde. Dansk Folkeparti har netop fremsat et beslutningsforslag om at foretage et »servicetjek« af ordningen for bl.a. at sikre, at patienter, der i »god tro« har fået udbetalt erstatning, ikke efterfølgende kan risikere at skulle betale pengene tilbage.

I regeringen er meldingen fra fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V) ligeledes, at hun finder det »problematisk«, at man som patient kan komme til at stå i en situation, hvor man, lang tid efter man har fået udbetalt en erstatning, bliver pålagt at tilbagebetale pengene, efter at regionen har anket sagen.

»Derfor overvejer vi i regeringen, hvordan man eventuelt kan ændre reglerne på området, så patienterne ikke kommer i klemme,« siger Karen Ellemann til Berlingske.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik