Patienter med postpolio lades i stikken

Der er gået mere end 50 år siden den sidste polio-epidemi i Danmark.  Men mange lever stadig med eftervirkningerne.

Arkivfoto Foto: TV2/Lorry

Indtil for ganske nylig kunne danskere blive behandlet for postpolio i Sverige, men nu må patienterne sejle i deres egen sø.
 
I sidste uge modtog knap 50 personer, der står på venteliste, et brev om, at de ikke kan blive henvist til behandling.
 
Både Region Hovedstaden og Region Sjælland har stillet henvisningerne i bero.  

Ifølge lægelig direktør på Rigshospitalet, Jannik Hilsted, skyldes det, at der ikke findes tilstrækkelig videnskabelig dokumentation for behandlingen. 

Men professor Kristian Borg fra Danderyds Sjukhus i Stockholm siger, at behandlingen har en effekt, det tager bare tid at opbygge et videnskabeligt grundlag. 

Stifter af selvhjælpssiden www.postpolio.dk, Niels Frandsen, påpeger, at der er tale om patienter oppe i årene, og at der derfor ikke er tid til at vente på dokumentationen - danskere bør ligesom svenskere fortsat have ret til behandlingen. 

Post-polio rammer 20 til 40 år efter den oprindelige polio-smitte. Hvor mange der lider af sygdommen er uvist, og den behandles ikke i Danmark. 

Det gør den derimod på forsøgsbasis i Sverige, her giver man drop med stoffet gammaglobulin, der styrker immunforsvaret. Det er en behandling der også i Danmark bruges i forbindelse med andre sygdomme.

Danskere har ret til behandling i udlandet gennem EU's behandlingsgaranti.

Men postpolio-behandlingen er undtaget, fordi den på nuværende tidspunkt ikke er "alment anerkendt".

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik