Pas på: Clipsen stjæler dit dankort

En bande af østeuropæiske mænd og kvinder er i disse måneder i Danmark for at stjæle dankort fra bankkunder, som prøver at hæve kontanter i pengeautomaterne. Det skriver Helsingør Dagblad.

På nuværende tidspunkt efterforsker Nordsjællands Politi tre sager fra Jyske Banks hæveautomat i Helsingør og en fra Jyske Bank i Hørsholm.

- Men der er også flere sager fra København, siger politiassistent Michael Ogilvie-Bronée fra Lokal Efterforskning ved Nordsjællands Politi i Helsingør til Helsingør Dagblad.

Tricket, som forbryderne benytter sig af for at få fat i kundernes dankort, er godt kendt og kaldes »Lebanese Loop«, hvilket kan oversættes til »libanesisk løkke«, selv om der i realiteten er tale om noget så simpelt som en metalclips med modhager.

Metoden blev ofte brugt slutningen af 1980'erne, men i de seneste mange år har der ikke været eksempler på denne form for dankorttyveri herhjemme - indtil den 16. maj i år, da en »libanesisk løkke« blev sat i hæveautomaten ved Jyske Banks filial på I.L. Tvedesvej i Helsingør.

Her virkede den i to døgn. Men så sent som i søndags sad der igen en libanesisk løkke i bankens hæveautomat, kunne filialdirektøren konstatere.

Metoden går i korte træk ud på at anbringe den libanesiske løkke inde i hæveautomatens dankort-rille. Det sker i alle tilfælde uden for bankfilialernes åbningstid, typisk i de tidlige aftenstunder og i weekender.

Clipsen kan sættes ind og tages ud - med et nyt dankort på krogen - af tyvene adskillige gange i løbet af eksempelvis en weekend. For pengeautomaten genstarter efter hvert nedbrud.

Politiet har på nuværende tidspunkt heller ikke overblik over, præcis hvor mange hævekort der er blevet fanget i de automater, hvor den har været monteret.

Når dankortet sættes ind i automaten, fortsætter det hen over clipsen, men efter at kunden har indtastet sin pinkode og hævebeløbet, sker der ikke mere.

For kortet kan ikke skubbes ud igen, da det bliver fanget af clipsens modhager.

Når automaten registrerer, at kortet ikke kan skubbes ud, bliver transaktionen afbrudt, og de penge, kunden har bestilt, føres tilbage til kontoen. Automaten printer en seddel ud med besked om, at der er sket en fejl, men kortet bliver, hvor det er, og det ender alt for ofte med, at kunden forlader automaten uden sit hævekort, frustreret og vred over fejlen.

Lidt efter slår tyvene til og fisker kortet ud med en pincet eller et andet værktøj. Overvågningsbilleder fra automaten i Helsingør har vist, at tyvene posterer en eller to medgerningsmænd ved hæveautomaten til at aflure kundens pinkode.

Det sker ikke sjældent ganske diskret og ofte med et mobiltelefonkamera, men for at lette udsynet til tastaturet har de på forhånd fjernet den afskærmning, der sidder ved siden af pinkodetastaturet.

Politiet oplyser, at en af de kunder, der fik tilbageholdt sit dankort ved Jyske Banks hæveautomat i Helsingør på denne måde, undlod at spærre kortet med det samme.

Han mente, at det var automaten, der havde »slugt« det ved en fejl. I mellemtiden nåede tyvene at købe ind for over 7.000 kroner på hans konto. Han holdes, som alle andre kunder, der bliver udsat for den slags tyverier, skadesfri.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik