Pas nu på algerne: "Din hund kan dø af det"

Dyrlægeklinik opfordrer hundeejere til i øjeblikket at holde et vågent øje med algesituationen i søer og ved strande ved de sjællandske østkyster.

Her ses blågrønalgerne i Furesø. Foto: Privatfoto / Martin Andersen

Det kan give voldsomt ubehag for mennesker - og for hunde er det en langt mere alvorlig situation. Lige nu er der en opblomstring af gifte, blågrønne alger i søerne, og hvis hunde indtager vandet, så kan de blive så forgiftede, at de dør.

Vi fortalte søndag om  Frederiksdal Fribad i Furesø, hvor kommunen har fjernet de blå flag. For vandet i Furesø er så forurenet af de berygtede - og meget typiske for årstiden - blågrønne alger, at Lyngby-Taarbæk Kommune fraråder al badning fra Frederiksdal Fribad, der ligger ud til søen. I samme forbindelse er der sat advarselsskilte op på stranden.

Og de skilte har mennesker jo som regel ikke problemer med at afkode, men en vandglad hund, der døjer med varmen, vil næppe tøve med at kaste sig i vandet, og når den gør det, vil den formentlig også drikke af det undervejs.  Men det kan blive fatalt.

- Hunde, der har drukket vandet, dør ofte meget hurtigt - inden for få timer. Og der er desværre ikke så meget, man kan gøre. Man kan give dem aktivt kul, som suger giftstofferne til sig, så det bliver i tarmen, men der findes ikke nogen modgift, fortæller dyrlæge Marlene Dickow fra Hjørnegårdens Dyreklinik på Amager.

Hun fortæller, at de oplever et par tilfælde af forgiftede hunde hvert år.

Lille alge med voldsom virkning

  • Den blågrønne alge blomstrer typisk op i varmt og stille vejr. I søer hvpor der ikke er kraftige strømforhold, flytter de sig ikke kmeget, mens de ved kysterne kan dukke op og forsvinde igen efter kort tid. Algrne producerer fire forskellige giftsstoffer, der alle kan give alvorlige symptomer og sågar kan føre til døden:
  • Levertoksiner  påvirker leveren. Det hyppigste kaldes mikrocystin. Toksinet fører tilr, at levercelle-skelettet nedbrydes, og  dermed opstår der indre blødninger. 
  • Nervetoksiner har virkning i nervesystemet. Der  er identificeret 18 forskellige nervetoksiner. Giften forstyrrer overførslen af impulser fra nervecelle til muskelcelle. Det giver lammelser, som er så alvorlige, at selv åndedrættet påvirkes.
  • Endotoksiner og cytotoksiner fra de blågrønne alger er dårligt beskrevet. De minder meget om giftstoffer, som bakterier fremstiller, både med hensyn til effekt og kemi. 

    (Kilde: Netdyredoktor.dk)
Se mere

- De giftige blågrønne alger ses som nogle små fnug, der gør vandet uklart. Det opstår her i juli og fortsætter ind i august og september, når iltsvindet er højt. Og det gælder både søer og havvand, forklarer Marlene Dickow.

00:56

Dele af Furesø er ramt af massive alger. Se vores indslag fra søndag aften. 

Luk video

Og reelt er der kun en ting at gøre, hvis man vil være helt sikker:

- Man skal holde hunden væk fra strandene. Og er man der alligevel, så skal man sikre sig, at vandet er klart, siger hun.

Det er også en god idé at skylle hunden, hvis den har været i vandet. For algerne kan sidde i den våde pels. Der kan de dels give hudirritation, og hunden kan finde på at slikke den våde pels - og dermed indtager den endnu flere af de ubehagelige små alger.

Vandet bliver grumset af algerne, så hvis det er klart og rent, så er der ikke fare på færde.

Symptomer på algeforgiftning

Ifølge Hjørnegårdens Dyreklinik skal man holde øje med disse symptomer, hvis man har mistanke om, at ens hund er blevet forgiftet af alger:

 

Vaklende gang og uro 

Opkastninger

Diarré – ofte blodig

Besværet eller hurtig vejrtrækning med blege slimhinder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik