Pas nu på algerne: "Din hund kan dø af det"

Dyrlægeklinik opfordrer hundeejere til i øjeblikket at holde et vågent øje med algesituationen i søer og ved strande ved de sjællandske østkyster.

Det kan give voldsomt ubehag for mennesker - og for hunde er det en langt mere alvorlig situation. Lige nu er der en opblomstring af gifte, blågrønne alger i søerne, og hvis hunde indtager vandet, så kan de blive så forgiftede, at de dør.

Vi fortalte søndag om  Frederiksdal Fribad i Furesø, hvor kommunen har fjernet de blå flag. For vandet i Furesø er så forurenet af de berygtede - og meget typiske for årstiden - blågrønne alger, at Lyngby-Taarbæk Kommune fraråder al badning fra Frederiksdal Fribad, der ligger ud til søen. I samme forbindelse er der sat advarselsskilte op på stranden.

Og de skilte har mennesker jo som regel ikke problemer med at afkode, men en vandglad hund, der døjer med varmen, vil næppe tøve med at kaste sig i vandet, og når den gør det, vil den formentlig også drikke af det undervejs.  Men det kan blive fatalt.

- Hunde, der har drukket vandet, dør ofte meget hurtigt - inden for få timer. Og der er desværre ikke så meget, man kan gøre. Man kan give dem aktivt kul, som suger giftstofferne til sig, så det bliver i tarmen, men der findes ikke nogen modgift, fortæller dyrlæge Marlene Dickow fra Hjørnegårdens Dyreklinik på Amager.

Hun fortæller, at de oplever et par tilfælde af forgiftede hunde hvert år.

Lille alge med voldsom virkning

- De giftige blågrønne alger ses som nogle små fnug, der gør vandet uklart. Det opstår her i juli og fortsætter ind i august og september, når iltsvindet er højt. Og det gælder både søer og havvand, forklarer Marlene Dickow.

Dele af Furesø er ramt af massive alger. Se vores indslag fra søndag aften. 

Og reelt er der kun en ting at gøre, hvis man vil være helt sikker:

- Man skal holde hunden væk fra strandene. Og er man der alligevel, så skal man sikre sig, at vandet er klart, siger hun.

Det er også en god idé at skylle hunden, hvis den har været i vandet. For algerne kan sidde i den våde pels. Der kan de dels give hudirritation, og hunden kan finde på at slikke den våde pels - og dermed indtager den endnu flere af de ubehagelige små alger.

Vandet bliver grumset af algerne, så hvis det er klart og rent, så er der ikke fare på færde.
Vandet bliver grumset af algerne, så hvis det er klart og rent, så er der ikke fare på færde.

Symptomer på algeforgiftning