Partihoppere straffet af vælgerne: Under halvdelen blev genvalgt

Blot 20 ud af i alt 43 partihoppere i TV 2 Lorrys sendeområde har opnået genvalg ved dette års kommunalvalg. Professor er ikke overrasket.

Under halvdelen af de byrådsmedlemmer, der har skiftet parti siden det seneste kommunalvalg i 2017, har opnået genvalg i deres respektive byråd.

I alt er 20 af de såkaldte partihoppere blevet valgt ind igen, mens de resterende 23 politikere, hvoraf to ikke genopstillede, ikke er blevet genvalgt.

Manglende genvalg overrasker ikke

Det kommer ikke bag på Robert Klemmensen, der er professor i statskundskab ved Syddansk Universitet, at tallene ser ud, som de gør.

- Det viser, at vælgerne har en vis hukommelse, og de kan huske, at politikerne er løbet fra et parti, og det er ikke tillidsskabende, siger Robert Klemmensen.

Partihoppere, der ikke er blevet genvalg

Valgforsker Roger Buch har tidligere påpeget, at chancen for at opnå genvalg bliver omtrent halveret, hvis en byrådspolitiker skifter parti. Derfor kommer resultaterne ikke bag på Robert Klemmensen.

- Jeg er ikke overrasket over, at flere at partihopperne ikke er blevet genvalgt. Det eneste, der overrasker mig, er, at der ikke er flere af politikerne, der er blevet ”straffet” for deres partiskifte, siger han.

Udover de 43 partihoppere er der yderligere 10 politikere, der siden det seneste kommunalvalg i 2017 er gået fra et parti til at være løsgængere. Ingen af de 10 løsgængere er blevet genvalgt.

Fortryder ikke partiskifte

TV 2 Lorry mødte i valgkampen tre af de politikere, der har skiftet parti siden det seneste kommunalvalg i 2017.

Vi mødte tre partihoppere kort før kommunalvalget. Dengang havde de alle stor tiltro til, at de nok skulle blive valgt. To af dem blev dog skuffet på valgnatten.

De tre politikere var alle fortrøstningsfulde inden tirsdagens kommunalvalg, men kun én af de tre opnåede genvalg.

Niels Lindhardt Johansen (L) er en af de partihoppere, der blev vraget af vælgerne.

quote Jeg har det godt med mit skifte.

Niels Lindhardt Johansen

Han skiftede i august i år fra Det Konservative Folkeparti til Lokallisten Ny Egedal, og har ved dette års kommunalvalg fået 121 færre stemmer end ved det seneste.

- Jeg er da ærgerlig over, at jeg ikke er blevet genvalgt, men det skal ses i sammenhæng med, at lokallisten har fået et fantastisk valg, siger Niels Lindhardt Johansen (L).

Det er første gang, at Lokallisten Ny Egedal optræder på stemmesedlen i Egedal Kommune, og selvom Niels Lindhardt Johansen fik færre stemmer i år end for fire år siden, så mener han ikke, at han er blevet straffet for sit partiskifte.

- Jeg har det godt med mit skifte, siger Niels Lindhardt Johansen.

Lokallisten Ny Egedal fik fire mandater i det nye byråd. Niels Lindhardt Johansen fik femteflest stemmer i partiet, og må derfor se sig slået af en partikollega, der fik 27 stemmer flere, end han selv gjorde.

- Det er så gået ud over mig og mit stemmetal, at lokallistens andre kandidater har haft så godt et valg, men det er vilkåret, når man er politiker, siger Niels Lindhardt Johansen.

Glad for genvalg

En anden af partihopperne, der til gengæld opnåede genvalg ved tirsdagens kommunalvalg, er Pia Skou (R) fra Gladsaxe. I februar 2020 skiftede hun fra Venstre til Radikale Venstre.

- Jeg er meget glad for, at jeg er blevet valgt ind igen. Det beviser, at vælgerne har stemt på mig for de værdier, jeg står for.

Partihoppere, der blev genvalgt

Selvom Pia Skou (R) fik 829 stemmer færre end ved det seneste kommunalvalg i 2017, er hun rigtig tilfreds med sit valg.

Pia Skou (R) er meget glad for sit genvalg i Gladsaxe Byråd.
Pia Skou (R) er meget glad for sit genvalg i Gladsaxe Byråd.

Hun mener blandt andet, at hun fik færre stemmer ved tirsdagens valg, fordi hun ikke stod som spidskandidat for Radikale Venstre, som hun ellers gjorde for Venstre i 2017.

- Jeg synes ikke, jeg kunne have gjort noget anderledes. Jeg er aktiv, deltager i borgermøder, lytter til borgere og svarer på henvendelser. Jeg har vist flaget, og jeg er meget glad for resultatet, siger Pia Skou (R).