Partihop genåbner politisk kabale i København

Knap er blækket tørt på de politiske aftaler fra valgnatten, før de skal skrives om i København, skriver Politiken lørdag. Politisk ordfører for Socialdemokraterne på Københavns Rådhus Ikram Sarwar, der opnåede tredjeflest stemmer i sit parti ved valget i tirsdags, skifter parti til Radikale Venstre. Dermed flytter han et mandat, og mandatet kan flytte både borgmesterposter og økonomisk attraktive ben.

Sarwar begrunder over for Politiken sit skifte med, at han »føler sig utilpas« ved »den lukkede kultur og den manglende åbne demokratiske proces« hos Socialdemokraterne. Han ønsker ikke at gå i detaljer, men understreger, at beslutningen hænger sammen med et ekstraordinært delegeretmøde torsdag aften. Her var mere end 100 repræsentanter for de socialdemokratiske lokalkredse samlet for at nominere 4 kandidater til den borgmesterpost, som partiet foruden Frank Jensens overborgmesterpost er berettiget til.

Ikram Sarwar var indstillet af sin lokale kreds, men blev ikke tildelt en af nomineringerne, der i stedet gik til den siddende børne- og ungeborgmester, Jesper Christensen, samt Jakob Hougaard, Mette Laurberg og Lars Weiss.

»Jeg er ikke ude på at skabe en konflikt. Det er vigtigt for mig at understrege. Det her er en oplevelse, jeg desværre har haft i flere omgange. Og det kulminerer med kandidatmødet i går (forgårs, red.). Desværre oplevede jeg det som en meget lukket proces, og folk var også overraskede over, hvad der var sket, og hvordan resultatet blev nået. Jeg kan ikke leve med den kultur«, siger Ikram Sarwar til Politiken.

Med Sarwars spring stiger det radikale mandattal fra seks til de magiske syv, som i sig selv er nok til en borgmesterpost - og partiet er dermed uafhængigt af andre partier. De radikale har dog allerede en borgmester i den indgåede konstituering med S, SF og EL.

De borgerlige var på valgnatten stærkt interesseret i at fravriste Enhedslisten posten som teknik- og miljøborgmester, der er den næstmest magtfulde efter overborgmesterposten. Og den kan de radikale flytte ned til de blå - selv hvis Dansk Folkeparti skulle finde på at gå til de røde med deres fire mandater, hvilket var et scenarie på valgnatten.

Radikal spidskandidat Anna Mee Allerslev vil ikke svare klart på, hvorvidt de radikale vil det bruge det nyvundne mandat til at genåbne konstitueringsspillet i København: »Vi står i en ny situation. Derfor er det naturligt, at forhandlingspartnerne mødes igen, så det ser jeg frem til«, skriver hun i en sms til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik