Parløb mellem private og offentlige kan give flere job

Der kan være kontant bonus til virksomhederne og flere arbejdspladser i udsigt, hvis offentlige og private aktører bliver bedre til at samarbejde.

Det viser et nyt forskningsprojekt fra Roskilde Universitet og Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Forskning (KORA), der offentliggøres i dag, skriver Avisen.dk.

Her analyseres otte konkrete projekter på velfærdsområdet, og det er første gang, at effekten af samarbejde mellem offentlige og private aktører sættes så grundigt under lup.

"For de private kan det her være ret positivt. I seks ud af otte af de samarbejder, vi har analyseret, er der indikationer på eller en forventning om, at samarbejdet kan give såvel øget omsætning som flere arbejdspladser. Så for de private aktører kan der være markante gevinster at hente," siger forsker hos KORA, Lena Brogaard, til Avisen.dk.

De private virksomheder får for eksempel styrket deres produktudvikling. En af de virksomheder, der har deltaget er Icura, som producerer et digitalt genoptræningsværktøj. Her har man haft stor gavn af at teste produktet med fagmedarbejdere fra det offentlige.

"Vores sparring med ergo- og fysioterapeuter har i høj grad kvalificeret vores arbejde med at udvikle et værktøj, der fungerer godt i dagligdagen. Det er kæmpestort at få afprøvet produktet hos folk, der ikke bare har en teoretisk interesse, men som skal bruge det hver dag," siger Icuras direktør Jakob Mandøe Nielsen til Avisen.dk.

Målt på benhårde økonomiske parametre har seks ud af otte virksomheder, der indgår i analysen, høstet fordele af samarbejdet.

Mere uldent er det, hvad de offentlige aktører vinder. Blandt andet fordi det er kompliceret at måle, og fordi kvalitetsændringer kan være længe om at slå igennem, så de er målbare. Derfor vil forskerne heller ikke forholde sig til, om man bør sparke gang i mere offentlig-privat samarbejde.

Det vil FTF, som er hovedorganisation for en lang række offentligt ansatte, til gengæld gerne. Her glæder formand Bente Sorgenfrey sig over perspektiverne og opfordrer regeringen til at føje ambitionen om mere offentlig-privat-samarbejde ind i vækstplanen.

"Grebet rigtigt an kan OPI (offentlig-privat innovation, red.) give flere arbejdspladser, som vi har hårdt brug for i Danmark.

Indtil nu har vi kun vidst lidt om, hvad der fremmer og forhindrer samarbejde mellem offentlige og private virksomheder på velfærdsområdet. Nu ved vi mere. Det vil være en supergod investering for Danmark, at staten støtter op om den slags partnerskaber," siger Bente Sorgenfrey til Avisen.dk.