Parkeringsplads suger regnvand og holder naboernes kældre tørre

Under klima-asfalten på en parkeringsplads i Brøndby gemmer der sig et stort bassin, der kan opbevare store mængder vand, når vi rammes af ekstremregn.

200 liter vand i minuttet. 

Så meget vand sprøjtes ud på asfalten på parkeringpladsen på Horsedammen i Brøndby.

Et hold brandmænd fra Hovedstadens Beredskab hjælper TV 2 Lorry med at teste, hvor hurtigt klima-asfalt med et stort underjordisk bassin nedenunder kan opsuge.

Da brandmændene slukker for strålen, siver vandet bort. Fem sekunder efter ses kun en våd plet, det er forsvundet som dug for solen.

quote - Det virker ved, at asfalten den er åben. Du kan se der er små huller i asfalten, så vandet løber simpelthen ned igennem asfalten

Michael Brask, Projektchef hos NCC PermaVej

- Det virker ved, at asfalten er åben. Du kan se, der er små huller i asfalten, så vandet løber simpelthen ned igennem asfalten. Ikke som vi kender det fra den traditionelle asfalt, der er tæt, hvor vandet løber på overfladen, fortæller Michael Brask, projektchef hos NCC PermaVej.

Asfalten kan suge 10 liter vand i sekundet på en kvadratmeter.

TV 2 Lorry er taget ud for at undersøge løsninger, der kan hjælpe os, når klimaforandringerne for alvor rykker ind. Den smarte parkeringspladsi Brøndby er bare én af dem. Se mange flere i vores serie, Klimaklar.

Mere end øjet kan se

Men der er mere under klima-asfalt eller perma-asfalt, som det hedder, end hvad øjet kan se.

- Vi står oven på et stort parkeringsareal, hvorunder vi har anlagt et stort forsinkelsesbassin til regnvand. Hvor vi kan tilbageholde 2.800 kubikmeter vand fra oplandet herovre, siger Marlene Halkjer, der er projektleder hos HOFOR.

Det svarer til 2,8 millioner liter vand. Nok til at fylde et olympisk svømmebassin, som er 50 meter langt og 25 meter bredt.

Sammen med entreprenøren Aarsleff har HOFOR stået for det samlede anlæg her i Brøndby.

I vores nye serie, "Klimaklar" kan du se, hvordan det virker.

Klima-veje har en belægning med Perma-asfalt. Det virker ved at der er huller mellem de grove sten i asfalten.
Klima-veje har en belægning med Perma-asfalt. Det virker ved at der er huller mellem de grove sten i asfalten.
Foto: Annie Aurby / TV 2 Lorry

Holder vand tilbage under skybrud

Bassinet trækker ikke kun vand fra parkeringspladsen, men også fra nærområdet.

- Det kan tilbageholde en hel masse regnvand. Både dels det der kommer fra toppen, men også det, der kommer via to store regnvandsledninger, fra et område herovre. Og vi holder det så tilbage ved at vi har sat en vandbremse nede i hjørnet af parkeringsarealet under jorden. Det gør, at vandet ganske langsomt siver videre og tilbage ud i det eksisterende kloaksystem, siger Marlene Halkjer. 

Så hvad gør det her for borgerne der bor lige her i nærområdet?

- Vi forsøger at håndtere regnvandet. I stedet for at det skal oversvømme folks kældre i et området, der ligger længere herovre, svarer Marlene Halkjer

- Så det her det er klimasikring, det er ikke skybrudssikring. Så hvis der kommer rigtig, rigtig meget regnvand, så kan det her bassin ikke håndtere en kæmpe-stor hundrede-års-hændelse f.eks. Men det kan håndtere op til en 10 års hændelse og også mere, fortæller Marlene Halkjer.

Så det her er en del af løsningen?

- Det er en del af løsningen, med mindre det regner rigtig meget, siger Marlene Halkjer.

Se serien "Klimaklar"

Kasper Møller Nielsen er Cand. Scient. i  klimaforandringer og lidt af en klima-nørd. I serien "Klima Klar" viser han os nogle af de løsninger vi allerede har for at kunne leve med fremtidens klima.
Kasper Møller Nielsen er Cand. Scient. i  klimaforandringer og lidt af en klima-nørd. I serien "Klima Klar" viser han os nogle af de løsninger vi allerede har for at kunne leve med fremtidens klima.
Foto: Annie Aurby / TV 2 Lorry

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

lea wermelin

playMinister går ind i sag om affalds-koks i kommuner: - Kan gå ud over borgerne

60_percent

playNy affaldssortering forsinket i næsten alle Lorry-kommuner

Lynetteholm

playSkåne med hård kritik af Lynetteholm: Frygter store naturødelæggelser

Britta

galleryKvinde fra Gentofte i front for global dyre-velfærdsorganisation

Brøndby

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere