Parkeringsplads suger regnvand og holder naboernes kældre tørre

Under klima-asfalten på en parkeringsplads i Brøndby gemmer der sig et stort bassin, der kan opbevare store mængder vand, når vi rammes af ekstremregn.

01:34

Et hold brandmænd fra Hovedstadens Beredskab sprøjter 200 liter vand på asfalten i minuttet. Vandet forsvinder gennem asfalten og bliver holdt tilbage i et stort bassin under parkeringspladsen Video: Annie Aurby / TV 2 Lorry

200 liter vand i minuttet. 

Så meget vand sprøjtes ud på asfalten på parkeringpladsen på Horsedammen i Brøndby.

Læs også Varme fra kogte citroner reducerer Køges CO2-udledning med 10.000 tons om året

Et hold brandmænd fra Hovedstadens Beredskab hjælper TV 2 Lorry med at teste, hvor hurtigt klima-asfalt med et stort underjordisk bassin nedenunder kan opsuge.

Da brandmændene slukker for strålen, siver vandet bort. Fem sekunder efter ses kun en våd plet, det er forsvundet som dug for solen.

- Det virker ved, at asfalten den er åben. Du kan se der er små huller i asfalten, så vandet løber simpelthen ned igennem asfalten

Michael Brask, Projektchef hos NCC PermaVej

- Det virker ved, at asfalten er åben. Du kan se, der er små huller i asfalten, så vandet løber simpelthen ned igennem asfalten. Ikke som vi kender det fra den traditionelle asfalt, der er tæt, hvor vandet løber på overfladen, fortæller Michael Brask, projektchef hos NCC PermaVej.

Asfalten kan suge 10 liter vand i sekundet på en kvadratmeter.

Læs også Se kortet over de bedste klimaløsninger: Lorryland har flest

TV 2 Lorry er taget ud for at undersøge løsninger, der kan hjælpe os, når klimaforandringerne for alvor rykker ind. Den smarte parkeringspladsi Brøndby er bare én af dem. Se mange flere i vores serie, Klimaklar.

Mere end øjet kan se

Men der er mere under klima-asfalt eller perma-asfalt, som det hedder, end hvad øjet kan se.

- Vi står oven på et stort parkeringsareal, hvorunder vi har anlagt et stort forsinkelsesbassin til regnvand. Hvor vi kan tilbageholde 2.800 kubikmeter vand fra oplandet herovre, siger Marlene Halkjer, der er projektleder hos HOFOR.

Det svarer til 2,8 millioner liter vand. Nok til at fylde et olympisk svømmebassin, som er 50 meter langt og 25 meter bredt.

Læs også Venner henter kaffegrums for at redde klimaet: ”Jeg forstår ikke, at vi kalder det affald”

Sammen med entreprenøren Aarsleff har HOFOR stået for det samlede anlæg her i Brøndby.

I vores nye serie, "Klimaklar" kan du se, hvordan det virker.

Klima-veje har en belægning med Perma-asfalt. Det virker ved at der er huller mellem de grove sten i asfalten. Foto: Annie Aurby / TV 2 Lorry

Holder vand tilbage under skybrud

Bassinet trækker ikke kun vand fra parkeringspladsen, men også fra nærområdet.

- Det kan tilbageholde en hel masse regnvand. Både dels det der kommer fra toppen, men også det, der kommer via to store regnvandsledninger, fra et område herovre. Og vi holder det så tilbage ved at vi har sat en vandbremse nede i hjørnet af parkeringsarealet under jorden. Det gør, at vandet ganske langsomt siver videre og tilbage ud i det eksisterende kloaksystem, siger Marlene Halkjer. 

Så hvad gør det her for borgerne der bor lige her i nærområdet?

- Vi forsøger at håndtere regnvandet. I stedet for at det skal oversvømme folks kældre i et området, der ligger længere herovre, svarer Marlene Halkjer

- Så det her det er klimasikring, det er ikke skybrudssikring. Så hvis der kommer rigtig, rigtig meget regnvand, så kan det her bassin ikke håndtere en kæmpe-stor hundrede-års-hændelse f.eks. Men det kan håndtere op til en 10 års hændelse og også mere, fortæller Marlene Halkjer.

Så det her er en del af løsningen?

- Det er en del af løsningen, med mindre det regner rigtig meget, siger Marlene Halkjer.

Læs også Nu står stort klimaprojekt færdigt ved ikonisk højhus

Se serien "Klimaklar"

Vi er taget med Kasper Møller Nielsen, der er cand. scient i limaforandringer og lidt af en klima-nørd, ud for at se, hvor i Lorryland der er løsninger på fremtidens voldsomme vejr.
 

Vi skal også se, hvordan virksomheder kan bruge deres overskudsvarme til fjernvarme og samtidig spare CO2. Og hvordan man undgår oversvømmelser langs åer og vandløb. Vi skal høre hvordan diget og slusen ved Jyllinge Nordmark beskytter mod stormflod. Og hvad København og Hvidovre har af planer for store slusebyggerier.
 

Altsammen i serien "Klima Klar", der sendes hver aften på TV 2 i uge 48 i vores nyhedsudsendelse 19.30.

Kasper Møller Nielsen er Cand. Scient. i  klimaforandringer og lidt af en klima-nørd. I serien "Klima Klar" viser han os nogle af de løsninger vi allerede har for at kunne leve med fremtidens klima. Foto: Annie Aurby / TV 2 Lorry

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik