Pantsamlere får egen fagforening

1. maj er lig med Arbejdernes Internationale Kampdag, men i år har en ny fagforening også set dagens lys for første gang.

Når 1. maj arrangementerne rundt omkring i hovedstadsområdet er overstået i løbet af eftermiddagen, vil pantsamlerne for alvor gå i gang med at samle alt ind af værdi. 

quote Vi ser pantsamlere som Danmarks miljømedarbejdere.

Michael Lodberg Olsen, Stifter

Men på netop denne dag er en ny fagforening blevet stiftet, som har til formål at give bedre forhold for pantsamlerne, som spiller en vigtig rolle i genanvendelsen af materialerne. Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.

- Det er vi meget glade for. Det betyder jo, at vi har nogle, der taler vores sag. Nu er vi ikke helt isolerede længere, men har mulighed for at finde flere ligesindede, siger pantsamleren Michael Pedersen fra Østerbro.

Sammen med vennen Hans Lautrup-Larsen også fra Østerbro var Michael Pedersen i dag i Fælledparken for at samle pant under og efter 1. maj arrangementet.

- Det er dejligt, at der nu er nogle, der tænker i de samme faggrupper som os, siger pantsamleren Michael Pedersen.

Pantsamlere bør anerkendes

Forening for Bæredygtig Pant er navnet på det nye initiativ, der vil fremme en mere værdig og bæredygtig håndtering af pant i Danmark, hvor pantflasker udgør en vigtig del af levegrundlaget for tusindvis af mennesker.

Pantsamlere har ifølge foreningen en vigtig rolle i samfundet, fordi de sørger for at, panten finder sin vej tilbage i det unikke danske retursystem.

Bag initiativet står Foreningen MINORITET med social iværksætter Michael Lodberg Olsen i spidsen i samarbejde med Roskilde Festival. De øvrige partnere i projektet er Pantbørsen, Dansk Retursystem og Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning.

- Vi skal blive endnu bedre til at håndtere pant på en værdig og effektiv måde, så vi får så meget som muligt retur. Her er gadens pantsamlere vigtige. De udfylder en vigtig rolle for miljøet, men de får sjældent særlig stor anerkendelse for deres arbejde, siger Michael Lodberg Olsen.

Ny pantpose er første initiativ

quote De skal have værdige arbejdsforhold og gode arbejdsredskaber.

Michael Lodberg Olsen, Stifter

Initiativet lanceres på arbejdernes internationale kampdag den 1. maj, og ved lanceringen kommer en helt ny pantpose til pantsamlere på gaden.

Pantposen skal vise, hvem de er, og den er et vigtigt redskab for pantsamlere. Derudover kan pantposen bruges igen og igen.

- Vi ser pantsamlere som Danmarks miljømedarbejdere. De skal have værdige arbejdsforhold og gode arbejdsredskaber, siger Michael Lodberg Olsen om den nye fagforening.

Partnerskabet vil udvikle ny panthåndtering og synliggøre de bedste erfaringer med panthåndtering på festivaller, byplan, events og arbejde med arbejdsredskaber og pantsamler kultur for pantsamlerne.

Jan Bechmann, der er der er teamleder for pantområdet på Roskilde Festival har under sidste års festival udtalt, at han vurderede, at omkring 600-800 gæster udelukkende havde købt festivalbilletten for at samle pant og tjene penge, og at de fleste af dem er afrikanere, østeuropæere og danske hjemløse.

I samme omgang forventede han, at de i alt udbetalte pant for omkring 5 millioner kroner på sidste års festival.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik