Pædagoger skal betale million for blokader

Arbejdsretten har idømt socialpædagogerne en millionbøde for at stå bag forældreblokader mod daginstitutioner.

Arkiv foto Foto: TV2/Lorry

De omfattende forældreblokader foran vuggestuer og børnehaver i København i november 2009 koster nu Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS) en million kroner i bod. Det har Arbejdsretten netop afgjort, skriver politiken.dk.
      LFS organiserer de ansatte i de kommunale institutioner i København. Sagen er indbragt af Kommunernes Landsforening (KL), og Arbejdsretten har altså givet KL medhold.
      Ifølge Arbejdsretten er det en skærpende omstændighed, at "de ulovlige kampskridt tog (...) sigte på at påvirke den demokratiske beslutningsproces", skriver politiken.dk.
      "Dertil kommer, at LFS må anses at have haft en styrende rolle i arbejdsnedlæggelserne", lyder det i afgørelsen.
      Socialpædagogerne er blevet anset som en væsentlig aktør i strejkerne, blandt andet fordi foreningens næstformand i LFS, Jan Hoby, på Facebook blandt har skrevet: "LFS understøtter og opfordrer faktisk sine medlemmer til at kæmpe", og "fedt, at det pædagogiske område vil slås".
      Ifølge Arbejdsretten har Københavns Kommune oplyst, at der deltog 1512 institutionsansatte i arbejdsnedlæggelserne, og at de efterfølgende forældreblokader medførte et tab på cirka 9800 medarbejdertimer.
      De ugelange protester opstod, fordi kommunen ville fjerne en såkaldt kompensationsordning, der gav penge til ekstra personale på institutioner, hvor bygningerne ikke var hensigtsmæssige i forhold til børnepasning.
      Efter protesterne endte det i stedet med, at ordningen gennem forskellige tekniske ændringer blev barberet fra 54 millioner til 15 millioner kroner.
      Arbejdsrettens afgørelse kan ikke ankes.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik