Overnatning i naturen hitter: Vores sjæl hungrer efter natur, mener lektor

Miljøministeren vil nu undersøge muligheden for fri teltning i endnu flere af statens skove landet over, efter 2019 satte rekord for overnatninger i naturen.

Det er populært som aldrig før at overnatte i den danske natur.

I 2019 rundede antallet af bookinger af Naturstyrelsens store lejrpladser 210.000, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Lejrpladserne er steder i naturen, hvor der blandt andet er opstillet et shelter, så man kan overnatte i ly i det fri.

Bevæbnet med tallene og tendens til overnatning i naturen, vil ministeren nu udvide muligheden for at sove i telt i det fri.

- Danskerne er blevet vilde med at sove ude i vores fælles natur, og det er en oplevelse, som jeg gerne ser, at endnu flere får glæde af. Derfor vil jeg nu sammen med Naturstyrelsen undersøge, om vi ikke kan åbne op for endnu flere muligheder for fri teltning, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.

quote Vores krop og sind og sanser er indrettet til at være i naturen. Når vi fjerner os fra den, opstår der et hul i sjælen

Mickey Gjerris, lektor i bioetik

Især på Sjælland hitter overnatningen i det fri. Næsten 125.000 af bookingerne skete på Sjælland og øerne nær Sjælland. I Jylland og på de nærliggende øer var der 81.000 bookinger. På Fyn og de nærliggende øer var der 3.500, mens der på Bornholm var lidt over 1.000.

Der findes også en række mindre lejrpladser, som ikke indgår i ministeriets optælling. Der findes heller ikke en opgørelse over, hvor mange der benytter muligheden for gratis at sove i telt i de over 200 statslige skove.

Shelters nær dig

Naturstyrelsen har et stort og omfangsrigt kort over alle shelters i Danmark. Det finder du på dette link.

 

Nogle af dem kan du booke. Det gør du på dette link.

 

Alternativt kan du også booke et shelter uden om Naturstyrelsen via Bookenshelter.dk, der dog kun tilbyder shelters på Fyn og Lolland-Falster.

Jo mere, vi fjerner os fra naturen, jo mere længes vi efter den

Og det er egentligt ikke så underligt, at vi i stigende grad længes efter at komme i kontakt med naturen.

Det forklarer Mickey Gjerris, der er lektor i bioetik på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

- Vi er i stigende grad blevet opmærksomme på, at der er noget ude i naturen, der har betydning for os. Historierne om klimaforandringer og tab af biodiversitet har vækket vores interesse for, hvad der er derude, siger han til TV 2 Lorry.

Samtidig tolker han den store efterspørgsel efter naturovernatninger i områderne nær København som et udtryk for, at man som bymenneske savner naturen i sin hverdag: Jo mere, vi fjerner os fra naturen, jo mere længes vi efter den, påpeger han.

- Når vi får sat os ind i nogle kasser og kigger ned i nogle skærme, opdager vi, at der mangler noget. Det er meget simpelt: Vores krop, sind og sanser er indrettet til at være i naturen. Når vi så fjerner os fra den, opstår der et hul i sjælen og en længsel efter at komme derud, siger Mickey Gjerris til TV 2 Lorry.

Spejderbevægelsen glæder sig over ministers udmelding

Miljøministerens udmelding om mulig åbning for fri teltning får ros med på vejen fra landets 70.000 spejdere, der repræsenteres af spejderbevægelsen Spejderne.

- Det er utroligt positivt at regeringen og ministeren handler på det input vi fra spejderbevægelsen og det øvrige friluftsliv har givet, der er i den grad brug for at vi veksler den store politiske og samfundsmæssige opmærksomhed på naturen, til nærværende og konkrete naturoplevelser for den enkelte dansker, og der er bedre og øget adgang til vores fælles natur helt essentiel, siger Frej Elbæk Schjeldal, kommunikationschef for Spejderne.

Fri teltning er det tætteste, man kommer på en dansk udgave af ’allemandsretten’, der især er kendt fra Sverige. De nuværende regler tillader overnatning i 200 statsskove, dog maksimalt med trepersonerstelte og maksimalt to telte ved siden af hinanden.

Spejderne håber, at regeringen vil gøre op med netop disse begrænsninger.

- Jo mere vi er i naturen jo mere får vi også lyst til at passe på den, derfor bør det ikke være størrelsen på et telt der afgøre om en familie, en gruppe venner eller en spejdergruppe har lov og mulighed for at få en god naturoplevelse, siger Frej Elbæk Schjeldal.

Siden Naturstyrelsen begyndte at tælle, hvor mange der benytter styrelsens forskellige lejrpladser, er antallet af bookinger vokset støt år for år.

I 2013 var antallet af bookinger 105.000. I 2018 var tallet 177.000 – et tal, der altså sidste år lød på 210.000.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik