Overblik: Se hvilket sundhedsfællesskab din kommune hører under

Med regeringens nye store udspil til en sundhedsreform oprettes der 21 nye sundhedsfællesskaber, som skal udvikle et sammenhængene nært sundhedsvæsen.

Onsdag fremlagde regeringen deres bud på en kommende sundhedsreform, hvor dagens kæmpestore nyhed blev, at regionsrådene lukker i 2020, hvis det står til Lars Løkke og co.

I stedet for regionerne foreslår regeringen, at den fremtidige struktur i sundhedsvæsenet kommer til at bestå af tre lag. 

Øverst skal en politisk udpeget bestyrelse under Sundhedsministeriet stå for økonomien og styringen af sundhedsvæsenet.

Bestyrelsen får navnet Sundhedsvæsen og vil bestå af 11 personer. Heraf fem medlemmer fra de nye sundhedsforvaltninger og en repræsentant fra en patientforening. 

Derunder vil der være fem sundhedsforvaltninger, som får samme geografiske område som de nuværende regioner. De får desuden hovedsæder de samme steder, hvor de ligger i dag.

Nye sundhedsfællesskaber 

Regeringen spiller yderligere ud med, at der skal oprettes 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber.

De skal bygges op omkring de nuværende akutsygehuse rundt om i landet.  

Målet med fællesskaberne er at få sygehus, egen læge og kommunerne til at arbejde bedre sammen for blandt andet at tage bedre hånd om patienterne, efter de er blevet udskrevet. 

Sundhedsfællesskabernes ledelse vil bestå af borgmestre og formænd for kommunernes sundhedsudvalg. Der vil også være repræsentanter for sygehusene og de praktiserende læger.

Hold musen henover din kommune for at se, hvilket fællesskab den hører under. 

Færre på sygehuset

Hver sundhedsfællesskab består i gennemsnit af 4-5 kommuner og af 160-170 praktiserende læger.

Regeringens ambition med udspillet er at opnå 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser i 2025, fordi flere opgaver kan løses tættere ved hjemmet. 

I Region Sjælland bliver kommunerne i TV 2 Lorrys område på nær Lejre samlet på Sjællands Universitetshospital i Køge. 

- Ligesom mange andre steder i landet er der i dag alt for mange patienter i Region Sjælland, som kører langt til sygehuset til en behandling, som lige så godt kunne have fundet sted i det lokale sundhedscenter eller hos egen læge, udtaler Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om udspillet. 

I Region Hovedstaden etableres i alt fire sundhedsfællesskaber i TV 2 Lorrys område, som i alt skal dække 28 forskellige kommuner.

Her bliver akutsygehusene Bispebjerg Hospital, Hvidovre Hospital, Nordsjællands Hospital og Herlev Hospital.

- Jeg tror, rigtig mange borgere i Region Hovedstaden har oplevet, hvor utroligt vanskeligt det kan være at få en lægetid, især hvis man skal have en tid hos en speciallæge som for eksempel en psykiater eller en gynækolog. Med reformen sikrer vi nu som noget helt nyt, at man som patient får krav til at få en tid inden for en måned på en lang rækker behandlinger, siger Ellen Trane Nørby (V) og opsummerer:

- Vi vil sætte patienten i centrum for behandlingen, skabe bedre sammenhæng og sikre mere ensartet behandling på tværs af landet. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

60_percent

playFørstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Praktiserende læge Peder Reistad. Han er også formand for PLO-Hovedstaden.

playFlere patienter har fået adgang til en læge: "Det er en god nyhed"

25_seconds

playGamle epidemifilm fundet frem i gemmerne giver coronahåb

Untitled collage

playEn opfindelse lige i øjet: Region Hovedstaden sparer millioner

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere