Halvdelen er klar onsdag: Sådan genåbner skoler og daginstitutioner i din kommune

Nogle skoler og daginstitutioner åbner onsdag den 15. april, mens andre venter til torsdag, fredag eller først mandagen efter. Se hvordan situationen er i din kommune herunder.

(Se, hvornår din kommune åbner skoler og daginstitutioner nederst i artiklen)

48 kommuner er klar til at åbne skolerne onsdag, og for dagtilbuddenes vedkommende er 57 kommuner i stand til at åbne onsdag.

Det oplyser Jacob Bundsgaard, der er formand for Kommunernes Landsforening, tirsdag på et pressemøde i Statsministeriet.

- Vi glæder os afsindigt meget til at tage imod børnene. Vores ledere og medarbejdere har knoklet for at blive klar, siger han.

Men der er stor forskel på, hvor langt kommunerne er i planlægningen af den kommende genåbning af skoler og daginstitutioner.

Statsminister Mette Frederiksen annoncerede i mandags, at institutionerne ville kunne åbne op fra den 15. april.

Men mange kommuner har meldt ud, at den dato ikke kan overholdes, også selvom det kun er elever fra 0-5. klasse, der i første omgang skal møde i skole.

Faktisk forventer kun omkring halvdelen af landets kommuner at være klar til at åbne på onsdag. De øvrige vil åbne enten om torsdagen, fredagen eller den efterfølgende mandag. 

Det viser en rundspørge til landets kommuner, foretaget af Kommunernes Landsforening.

quote Ens for os alle er, at vi har en bunden opgave, som vi selvfølgelig tager på os og gør alt, hvad vi kan for at løse.

Jacob Bundsgaard, KL's formand

For flere af de kommuner, der siger, at de kan åbne onsdag den 15. april, vil det dog kun være nogle af kommunens skoler, der er klar til at åbne til den dato. Hvis enkelte skoler eller daginstitutioner har særlige udfordringer, så kan de stadig åbne senere end resten af kommunens institutioner.

 - Der er forskel på, hvilke muligheder og udfordringer man har lokalt. Der kan for eksempel være forskel på de fysiske rammer på den enkelte institution og på hvor meget mandskab, der er brug for. Det er også derfor, der vil være forskel på, hvornår kommunerne åbner for de forskellige tilbud. Ens for os alle er, at vi har en bunden opgave, som vi selvfølgelig tager på os og gør alt, hvad vi kan for at løse,  siger KL's formand Jacob Bundsgaard (S).

Børn og forældre skal indstille sig på andre vilkår

Det er retningslinjerne fra Sundhedsstyrelsen, der gør, at skole- og daginstitutionsåbningerne trækker ud.

Retninglinjerne siger blandt andet, at forældre som udgangspunkt ikke må aflevere børnene inden for i daginstitutionerne, at der stilles krav om dobbelt så meget plads per barn som normalt i daginstitutionerne, at der skal være to meter mellem hver elev i skoleklasserne, og at der der skal vaskes hænder, når man kommer i skole og i alle frikvarterne.

Derfor er kommunerne lige nu ved at finde nye lokaler til både daginstitutionerne og til de af klasserne, der må deles op i to eller tre hold for at kunne blive undervist med tilstrækkelig afstand.

quote Men vi lægger os alle i selen for at sikre, at der møder børnene en god dag i daginstitutionen og skolen og samtidig også er et fagligt udbytte.

Jacob Bundsgaard, formand for KL

- Det allervigtigste for os er, at vores børn trygt kan være i vores vuggestuer, børnehaver og folkeskoler. At forældrene kan være trygge ved at sende deres børn afsted. Og at lærere, pædagoger, ledere og andre medarbejdere kan være trygge ved at gå på arbejde. Dét er altafgørende, og det skal være på plads, før man genåbner et tilbud. Det tager tid, og den tid tager vi os, siger Jacob Bundsgaard.

Både børn og forældre skal derfor indstille sig på, at de vil møde en anden hverdag, end de er vant til. For eksempel kan der ske ændringer i antallet af timer, som eleverne bliver undervist i, og i hvor mange timer, eleverne skal være på skolen.

- Det er en helt særlig tid, vi er i, og det vil også afspejle sig i det tilbud, man møder fra næste uge. Men vi lægger os alle i selen for at sikre, at der møder børnene en god dag i daginstitutionen og skolen og samtidig også er et fagligt udbytte. Men det vil være en anden hverdag end den, man kender med andre rammer og andre regler, og det skal vi i fællesskab indstille os på, siger Jacob Bundsgaard.

Ud over større afstand mellem børnene anbefaler Sundhedsstyrelsen blandt andet også flere udendørs aktiviteter og hyppigere rengøring.

Fredag afsatte regeringen et trecifret millionbeløb til ekstra rengøring på eksempelvis dagtilbud og skoler.

Herunder finder du et overblik over, hvornår kommunerne i TV 2 Lorrys område planlægger at genåbne deres skoler, børnehaver og vuggestuer. 

Åbning af skoler og dagtilbud 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20210217-140125-L-1920x1280we

Skoleelever i Ishøj skal fortsat blive hjemme

Vaccine grafik

Nyeste vaccinetal: Så mange er vaccineret i din region og i din kommune

Coronavaccination

93 procent af alle plejehjemsbeboere er vaccineret i Region Hovedstaden

20201227-104249-L-1920x1280we

Se listen: I disse kommuner kan borgere over 85 år corona-vaccineres hos egen læge

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere