Danskere i hobetal vil hjælpe med indkøb og børn: "Medmenneskeligheden lever i den grad"

Røde Kors har lige nu kontakt til 2700 borgere, der tilbyder deres hjælp. Omvendt har kun 37 bedt om hjælp.

Der er hjælp at hente flere steder, hvis du er udfordret af coronavirus i hverdagen. Foto: Mia Cassens/TV 2 Lorry

Coronavirus og en ny virkelighed har ramt Danmark.

De fleste danskeres hverdag undergår således de næste uger store forandringer. Børn kan ikke komme i skole og i daginstitution og mange arbejdspladser lukker ned. Omvendt får sundhedsvæsenet brug for alle kræfter. 

Læs også Stewardesser på ferie skal passe børn for fremmede: “Det er vores samfundspligt”

Statsminister Mette Frederiksen (S) opfordrede onsdag aften til samfundssind - borgere opfordres til at stå sammen og hjælpe dem, der får brug for hjælp til blandt andet børnepasning og indkøb.

Og noget tyder på, at borgerne i TV 2 Lorrys sendeområde har taget opfordringen til sig. 

Røde Kors organiserer hjælp

I hvert fald skyder der Facebook-grupper op over det ganske hovedstadsområde, hvor borgere tilbyder hjælp til praktiske gøremål. Du kan finde en oversigt i bunden af artiklen. 

Medmenneskeligheden lever i Danmark i den grad

Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors

Samtidig har Røde Kors oprettet et hjælpenetværk, hvor der i skrivende stund er 3669, der har tilbudt deres hjælp, mens 44 personer har meddelt, at de gerne vil have hjælp, oplyser Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors til TV 2 Lorry. 

Artiklen fortsætter efter billedet...

Tomme skoler i Danmark torsdag. Her Hareskov Skole i Hareskovby. Hvis du har brug for børnepasning kan du søge hjælp flere steder. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- Danskere melder sig i hobetal for at hjælpe eller få hjælp. Det er gået helt forrygende. Jeg har aldrig oplevet noget lignende.  , siger Anders Ladekarl til TV 2 Lorry.

Han oplyser, at rigtig mange ringer for at få hjælp til at passe husdyr. Men der er også henvendelser om at få hentet post og medicin. 

Læs også 615 personer er konstateret smittet med coronavirus - styrelse skifter strategi

Omvendt lader det til, at danskerne i mindre grad har brug for hjælp. Således er kun 38 registreret som søgende efter hjælp hos Røde Kors. 

Anders Ladekarl opfordrer således alle, der har brug for det, til at ringe ind og bede om hjælp hos Røde Kors. Telefonerne vil også være åbne om natten.

Læs også OVERBLIK: Sådan rammer lukningen af det offentlige Danmark

- Vi bliver ved så længe, der er behov for det, og så længe danskerne har lyst til at hjælpe. Vi har ikke oplevet noget lignende siden 2015, hvor de mange flygtninge kom til Danmark. Der oplevede vi også rigtig mange danskere melde sig for at hjælpe, siger Anders Ladekarl.

Her kan du finde hjælp på Facebook

Hvis du er ramt af coronavirussens konsekvenser i hverdagen kan du ringe til Røde Kors på 35 29 96 60 eller søge hjælp på rodekors.dk. 

Facebook-grupper skyder op

I nogle byer bliver der oprettet nye Facebook-grupper til fordel for at etablere corona-hjælp. TV 2 Lorry har samlet et overblik over et udpluk af de nye grupper her:

INDKØBSHJÆLP CORONA - KØBENHAVN

Coronahjælp i Roskilde

Corona..hjælp hinanden vedr indkøb og pasning af dyr i Nærum/gl.holte

Coronavirus Furesø

Hjælp en nabo på vores Ø (Amager)

Covid-19 Hjælp Nordsjælland

I Danmark hjælper vi hinanden - COVID19

Bygrupper tilbyder hjælp

Du kan også henvende kigge i din lokale bygruppe på Facebook, hvor borgere flere steder melder sig klar til at hjælpe. Du kan se et udpluk herunder:

Hornbæk

Tårnby

Halsnæs

Slangerup

Og i københavnsområdet tilbyder Viden om Islam at fragte varer frem og tilbage.

DM-Aid - har etableret indkøbskorps

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik