Over 22.000 forældre i opråb: "Det er kollektiv omsorgssvigt"

En dokumentar blev startskuddet på et forældreoprør over hele landet. Den 6. april kulminerer det i en kæmpe landsdækkende demonstration.

Et kollektivt omsorgssvigt.

Sådan betegnes daginstitutionerne i facebookgruppen ”Demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutioner”. Her har knap 24.000 forældre på lidt over to uger, samlet sig for at dele deres frustrationer, vrede og vilje til at gøre oprør mod minimumsnormeringerne.

quote Det er som at tænde en gnist i en meget tør skov

Marie Blønd, talsperson for forældreopråbet

Den 6. april er datoen for de 46 demonstrationer, der afholdes landet over. Indtil videre er der planlagt 12 demonstrationer i Lorryland.

Selvom det kan synes overvældende, at så mange vil mere med til at gøre oprør, så er det på ingen måde overraskende, mener Marie Blønd, der sidder i styregruppen og er talsperson for forældreopråbet.

- Det er som at tænde en gnist i en meget tør skov. Mange forældre er frustrerede, vrede og rasende, for samfundet vil have os til at arbejde mere og mere, men samtidig sikres vi ikke ansvarlig, omsorgsfuld pasning af vores børn. Så engagementet kommer ikke bag på os. Vi har ladet os fortælle, at der ikke har været et forældreoprør på det her område i 25 år, og så udpint som daginstitutionerne er nu, så er det ved at være på høje tid, siger Marie Blønd til TV 2 Lorry.

quote Det her er et kollektivt omsorgssvigt

Marie Blønd, talsperson for forældreopråbet

Under hashtagget ”Hvor er der en voksen” bliver der arrangeret demonstrationer, lavet kampagner, delt historier og skrevet læserbreve for at udbrede budskabet og opildne til handling.  

Hvordan det hele startede

Den 12. marts 2019 sad Tina Albertsen ligesom mange andre og så dokumentarfilmen ”Hvem passer vores børn”, da den blev sendt på DR2. Dokumentaren bekræftede de værste anelser om børns manglende voksenkontakt i daginstitutioner.

Dagen efter afviste Folketinget at diskutere minimumsnormeringer, og det fik Tina Albertsen til at oprette en facebookgruppe med det formål at skabe en demonstration. Efter én dag var der 3.000 medlemmer og her halvanden måned efter, er der altså over 22.000 medlemmer i gruppen.

- Der blev hurtigt taget mange initiativer rundt omkring i landet. Og det vælter stadig ind i vores indbakker. Vi kan ikke engang følge med, som det er nu. Der er også snak om, at det ikke skal stoppe ved demonstrationerne den 6. marts, men at vi skal fortsætte, siger Marie Blønd.

quote Når én først bryder stilheden og siger, at kejseren ikke har noget tøj på, så tør vi andre også tale om det

Marie Blønd, talsperson for forældreopråbet

Mange forældre har først for nylig fundet ud af, at de ikke er alene om at tænke, at det er utrygt at aflevere sit barn i daginstitution. Ifølge Marie Blønd kan det her forældreopråb sammenlignes lidt med eventyret ”Kejserens nye klæder”.

- Når én først bryder stilheden og siger, at kejseren ikke har noget tøj på, så tør vi andre også tale om det, siger Marie Blønd.

Og stilheden er for alvor blevet brudt nu, for folk iler til facebookgruppen for at dele deres historier og deltage i opråbet. Hver dag stiger antallet af medlemmer med mellem 2.000 og 3.000.

Det er utrygt at aflevere sit barn

Problemet er helt konkret, at der ikke er nok pædagoger til at passe alle børnene, der afleveres i daginstitutioner. Det gælder både i vuggestuer og børnehaver.

quote Nogle forældre oplever, at deres barns basale behov ikke engang bliver dækket

Marie Blønd, talsperson for forældreopråbet

Det betyder, at man ifølge Marie Blønd hver dag må aflevere sit barn uden at føle sig sikker på, at man kan stå inde for den pasning, barnet gives.

- Man afleverer sit barn et sted, hvor ingen voksen har en hånd ledig til faktisk at tage imod barnet. Nogle forældre oplever, at deres barns basale behov ikke engang bliver dækket, og mange børn får slet ikke den omsorg, de har brug for. Det her er et kollektivt omsorgssvigt. Som samfund gør vi nemlig ikke det omsorgsarbejde, der skal til for, at vores børn er trygge, siger Marie Blønd.

Hun understreger, at kritikken ikke er rettet mod pædagogerne, der hver dag knokler for at få enderne til at hænge sammen. Kritikken er rettet mod Christiansborg, og de politikere, der ikke engang er villige til at se på minimumsnormeringerne.

quote Vi ser hver dag, hvordan tingene fungerer i praksis, og faktum er, at det ikke fungerer

Marie Blønd, talsperson for forældreopråbet

Derfor håber Marie Blønd og de mange tusind andre forældre i facebookgruppen, at deres opråb vil blive bemærket på borgen.

- Vi er ikke fagpersoner, men vi er forældre. Vi ser hver dag, hvordan tingene fungerer i praksis, og faktum er, at det ikke fungerer. Samfundet svigter både børnene og pædagogerne, siger Marie Blønd.

Derfor er det også fantastisk bekræftende, når frustrerede forældre endelig finder en platform, hvor de kan komme til orde, mener Marie Blønd, og hun oplever, at det er stor samhørighed i gruppen, netop fordi de alle har et mål for øje.

- Vi kan samles på tværs af landsdele, politisk overbevisning og så videre, fordi vi har noget, der binder os sammen. Vi fungerer som gruppe, fordi vi ikke er politiske, vi taler ikke om politik eller politiske løsninger. Vi fortæller bare, hvordan det står til, og så må politikerne finde løsningen, siger Marie Blønd.

Tallene taler for sig selv

Mange tal peger også på, at alt ikke er helt, som det skal være i daginstitutionerne.

Ifølge Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund (BUPL) er minimumsnormeringerne for daginstitutioner:

  • 1 ansat til 3 vuggestuebørn
  • 1 ansat til 6 børnehavebørn
  • Mindst 80 procent af de ansatte skal være uddannede pædagoger.   

Ingen daginstitution i Danmark lever op til alle BUPL’s minimumsnormeringer. Dog klarer nogle daginstitutioner sig dårligere end andre. I Lorryland er en af de værste kommuner Egedal. De har nemlig 3,6 vuggestuebørn per ansat og 7,2 børnehavnebørn per ansat, samtidig er kun 50 procent af personalet uddannet.

Det betyder ifølge BUPL, at vuggestuer med en børnegruppe på 12 i Egedal mangler 29 timer i skemaet, mens der i børnehaver med en børnegruppe på 21 mangler mere end en halv fuldtidsstilling om ugen.  

Og der opstår en direkte konsekvens af de for lave normeringer. Pædagogerne får nemlig stress.

En analyse fortaget af Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd med 35.000 lønmodtagere viser, at hver fjerde pædagog i 2018 har symptomer på stress. Og det tal er fordoblet fra 2012. Der er altså langt flere stressede pædagoger i dag, end der var for syv år siden.

Desuden referer Marie Blønd også til forskning, der viser, at antallet af voksne, der er til rådighed i daginstitutioner, har stor betydning for et barns udvikling.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik