Over 100 plejehjem i hovedstadsområdet ramt af corona

Seks ud af ti plejehjem med besøgsforbud på grund af coronasmitte ligger i hovedstadsområdet.

Trods stribevis af tiltag og restriktioner er det endnu ikke lykkedes at få bugt med coronasmitten på mange plejehjem.

Alene i hovedstadsområdet er 106 plejehjem i skrivende stund ramt af besøgsforbud som følge coronasmitte blandt personale eller beboere.

Det viser den seneste oversigt over påbud fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ifølge opgørelsen havde styrelsen den 15. januar udstedt påbud om besøgsforbud til 174 plejehjem i hele landet. Mere end 60 procent af de berørte plejehjem ligger i kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde.

Plejehjem ramt af besøgsforbud pga. covid-19

Et af de plejehjem, der for nylig har været ramt af et større smitteudbrud, er Plejecenter Rosenhaven i Ballerup.

Her blev hele 27 personer - 15 beboere og 12 medarbejdere - fredag testet positive for coronavirus.

- Det er en skidt nyhed. Det er rigtig, rigtig ærgerligt, specielt når vi nu går ind i den allersidste fase med vaccinationerne og kunne se en ende på det. Det er så uheldigt, som det kan være, lød det i den forbindelse fra borgmester Jesper Würtzen (S).

Fakta om besøgsforbud

Også i Dragør er det lykkedes coronavirussen at overtrumfe det første stik vaccine på Omsorgscentret Enggården.

- Det er tankevækkende, at det her udbrud sker 10 dage efter vores første vaccination.

- Det understreger med al tydelighed, at vi ikke må give slip, men at vi skal opretholde vores restriktioner: Værnemidler, afstand og så videre, udtalte centerleder Ole Andersen forleden til TV 2 Lorry.

Ifølge Sundhedsstyrelsen vil mange borgere – men ikke alle – opnå nogen grad af beskyttelse mod covid-19 allerede efter den første dosis vaccine, men dog først efter et par uger. Smitten kan derfor have udviklet sig i dagene efter, vaccinationerne blev udført.

Opråb fra københavnsk borgmester

I København er 29 af kommunens i alt 44 plejehjem ramt af coronasmitte, og senest er den meget smitsomme britiske coronavariant konstateret på to af kommunens plejehjem.

Det bekymrer sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling, som nu gentager sit opråb fra forrige uge om en mere aggressiv teststrategi.

Hun vil have myndighederne til at tage skrappere restriktioner i brug, så smitten fra den britiske coronavariant undgår at brede sig, inden plejehjemsbeboerne får det andet vaccinestik senere på måneden.

- Vi skal bruge en langt mere aggressiv teststrategi på de plejehjem, hvor der er smitte, så vi kan sørge for, at de smittede ikke smitter andre, siger Sisse Marie Welling tirsdag til TV 2.

Må kun få besøg af tre pårørende

Ud over de retningslinjer for afstand, zoneinddelinger, rengøring og hygiejne, som allerede er implementeret, skal der ifølge sundhedsmyndighederne ikke iværksættes særlige initiativer. 

Men i Københavns Kommune er man alligevel gået skridtet længere. Blandt andet må beboerne på samtlige kommunens plejehjem nu kun få besøg af deres af tre nærmeste pårørende.

- Det er et kapløb med tiden, og vi skal sørge for, at denne her britiske variant ikke kommer indenfor på flere af vores plejehjem til vores ældre og sårbare borgere – den er op mod 70 procent mere smitsom, og de værktøjer, vi har, er ikke tilstrækkelige til at slå den ned. Derfor vil jeg opfordre regeringen til at teste endnu mere aggressivt og til at lukke alle plejehjem ned for alt andet end kritiske besøg, indtil vores beboere har fået 2. stik, og vaccinerne er virksomme, siger Sisse Marie Welling i en pressemeddelelse fra Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

I Dragør deler man den københavnske borgmesters bekymring, fortæller Socialdemokratiets Nicolaj Bertel Riber, der er formand for Social- Sundheds-og Arbejdsmarkedsudvalget i Dragør Kommune.

- Jeg deler bekymringen for coronavirus, B117, men jeg kan på nuværende tidspunkt ikke tage stilling til, hvad der vil være den rigtige strategi i forhold til yderligere smittebegrænsning. Yderlige testning kunne være en mulighed. Lige nu gør vi, hvad vi kan, og vi har også yderligere skærpet restriktionerne for, hvem der kommer og går på vores plejehjem, siger Nicolaj Bertel Riber til TV 2 Lorry.

Minister: Vi følger udviklingen 

TV 2 Lorry har ikke nået at indhente en kommentar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

Ifølge TV 2 vil ministeren ikke stille op til interview, men han siger i en skriftlig kommentar til tv-stationen:

- Sundheds- og ældreministeriet kan oplyse, at myndighederne følger udviklingen på plejecentrene tæt, og det har forekomsten af cluster B.1.1.7 i Danmark ikke ændret på. Det er desuden besluttet at intensivere testindsatsen, så plejehjemsansatte testes to gange om ugen. Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der udsteder besøgsforbud, hvis dette er nødvendigt for at inddæmme eventuel smitte. Det er allerede sket på en række plejecentre, siger ministeren til TV 2.

SSI: God mening i at beskytte plejehjemmene ekstra

Ifølge Henrik Ullum, som er direktør ved Statens Serum Institut, er det svært problematisk, at den britiske variant har gjort sit indtog på plejehjemmene.

- Det er ikke fordi den variant gør os mere syge. Men i og med, at den er mere smitsom, så vil den, når den kommer ind på plejehjemmene, sprede sig meget mere internt. Og dermed bliver flere syge og risikerer at dø, siger han til TV 2.

Henrik Ullum vil ikke kommentere på Sisse Marie Wellings konkrete forslag om at lægge en jernring om plejehjemmene, indtil alle har fået det andet stik, men han mener, at der er god grund til at være ekstra forsigtig lige nu.

- Vi er jo i fuld gang med vaccinationerne og det betyder, at det jo ikke måneder, vi skal udholde det her i endnu. Så det at få beskyttet plejehjemmene rigtig godt lige nu, vil give god mening, siger han til TV 2.

Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Nye tal Statens Serum Institut viser, at der i alt døde 106 coronaramte plejehjemsbeboere rundt om i landet alene i uge 2.

Det er rekordmange, da det hidtil højeste antal dødsfald var i uge 53. Her døde 87 smittede på landets plejehjem.

Der blev i sidste uge fundet corona på 99 af landets omkring 930 plejehjem. Det svarer til lige knap hver niende plejehjem.

Ugen før var der corona på omkring hver ottende plejehjem. Her blev fundet 458 smittede.