Oplev naturen: Lav påskepynt i skoven

Påsken byder på fest og farver, og selvom den bliver anderledes i år, kan påsken stadig blive festlig ved at tage ud i skoven og finde påskepynt.

Gækkebreve, malede æg og familiefester. Påsken er kommet til Lorryland. 

Og selvom påsken ikke bliver helt den samme i år, er det en oplagt mulighed for at føje nye traditioner til højtiden. For eksempel kan man drage ud i naturen og lave sine helt egne påskedekorationer med den pynt, som allerede gemmer sig i skoven.

Det er kun fantasien, der sætter grænserne, når man laver sin egen pynt. Her blev en gren med kogler til en hel række påskekyllinger.
Det er kun fantasien, der sætter grænserne, når man laver sin egen pynt. Her blev en gren med kogler til en hel række påskekyllinger.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

At bruge naturen til at lave påskepynt er en sjov aktivitet for hele familien. Derfor er vi taget ud i skoven med naturvejleder Mette Millner Raun for at finde sager, der med lidt maling, glimmer og karton kan blive til flotte dekorationer.

Her i artiklen får du to bud på sjove idéer til påskepynt i naturen. Hvis du har lyst til at se, hvordan Mette Millner Raun både maler og pynter sine påskedekorationer, og hvordan en grankogle hurtigt bliver til en påskekylling, så kan du se det i videoen i toppen af artiklen. 

Æggeskaller og blomster - brug skoven til påskepynt

Det er både sjovt og hurtigt at lave påskepynt, og faktisk skal der ikke særligt meget til, før naturen begynder at tage sig påskefestlig ud. 

Næsten alt i naturen kan blive til flotte dekorationer med lidt fantasi, og så bliver især børnenes glæde ved påskepynt kun desto større ved at have lavet dekorationerne selv. 

Hvis du har lyst til at se et bud på, hvordan man hurtigt kan gøre noget så simpelt som en grankogle til en festlig udsmykning, så kan du se, hvordan naturvejleder Mette Millner Raun gør i videoen nedenunder.

Maling og glitter kan gøre en simpel kogle til et festligt emne.

Pressede blomster

Selvom anemonerne endnu ikke dækker mange af Lorrylands skovbunde, så kan de blomster, der er dukket op, nemt gøres til flotte påskedekorationer - nemlig ved at presse dem.

Ved at komme blomster som vintergækker eller erantis imellem avispapir og lægge noget tungt, som f.eks. bøger, ovenpå, bliver blomsterne både presset og tørret. Tørretiden afhænger af de forskellige blomster, men generelt tager det omkring 14 dage. De tørrede blomster holder sig længe og kan blive til festligt påskepynt, f.eks. i en billedramme.

En limpistol er et nyttigt værktøj, når man laver påskepynt. En vintergæk limet på et papæg bliver hurtigt flot.
En limpistol er et nyttigt værktøj, når man laver påskepynt. En vintergæk limet på et papæg bliver hurtigt flot.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Vi både maler, spiser og triller med dem. Æg er en stor del af påsken. Men faktisk kan naturen også være med, når æggene skal pyntes - nemlig ved at farve dem.

Blomster og planter som mælkebøtter, Bellis og Violer er oplagte til at dekorere påskeæg. Hvis du har lyst til at se, hvordan naturvejleder Mette Millner Raun farver æggeskaller ude i naturen, så kan du se det i videoen nedenfor. 

Udover at farve æg, så kan blade og blomster også lave smukke aftryk på deres skal, hvis man lægger bladene helt tæt op ad ægget, når man koger det. Har man ikke en gasbrænder, så kan man også sagtens tage blomsterne med hjem i køkkenet og koge æggene sammen med løgskaller, rødkål eller rødbedeskræller.

Æg har været en del af påsken siden 1600-tallet

Æggene har længe været en del af den danske påsketradition. Faktisk har de i hvert fald været med på påskebordet i 400 år.


Æg blev naturligt forbundet med påske, fordi høns ikke lægger æg i vinterens mørke måneder. Det først er med forårets komme og de længere dage, at de igen begynder at lægge æg. 


I gamle dage blev æg anset for at være en luksusvare, og derfor måtte fattige familier sælge deres æg videre. Det var heller ikke unormalt, at tjenestefolk blev belønnet med æg kogt i vand med løgskaller. Det gav dem en gylden farve, og bagefter blev de poleret med flæskesvær, for at få dem til at skinne.


Tjenestefolk legede ofte med de æg, de fik. F.eks. trillede de æggene ned af bakker eller malede dem, som mange familier stadig gør den dag i dag.


I starten af 1900-tallet kom chokoladeægget til Danmark fra de tyske egne. Og snart begyndte danske chokolademagere at gøre de slikglade tyskere kunsten efter.


I den kristne tro forbindes æg ofte med den grav, som Jesus brød ud af påskemorgen. Ægget bliver også ofte forbundet med liv og frugtbarhed. Nemlig livet, der bryder ud gennem skallen. 

Når man har fundet de blade eller blomster, man gerne vil have til at give et aftryk på ens æggeskal, lægger man dem tæt op ad ægget og tilføjer det, der skal farve ægget, f.eks løgskaller. Bagefter pakker man både ægget og f.eks. løgskallen ind i alufolie og koger det i cirka 10 minutter. 

Til sidst kan man åbne pakken og beundre den flotte farve og de mønstre, der er opstået på æggets skal.

Følg med i foråret

Påsken markerer for alvor, at foråret er kommet, og at vi går lysere dage i møde. Skoven begynder at vågne, blomster springer ud, og skovbunden begynder at krible af liv. 

Og selvom det kan virke, som om at blomster og træer springer ud på samme tid, så er der faktisk en rækkefølge i, hvornår træerne springer ud. Skovens løvspring kan nemlig bruges til at holde øje med forårets fremskridt.

Et af de første træer, der springer ud er hestekastanjen. Den sætter sine første blade omkring midten af april. Senere kommer bøgen i starten af maj, og til allersidst i maj kommer egen og asken.

Grene fra løvtræer er et festligt indslag på påskebordet, og efter et stykke tid begynder de at springe ud.
Grene fra løvtræer er et festligt indslag på påskebordet, og efter et stykke tid begynder de at springe ud.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Udover at være dejlig at kigge på, så røber skovens løvspring faktisk også noget om fremtiden. I hvert fald hvis man sætter sin lid til gamle ordsprog. Før i tiden mente man nemlig, at den rækkefølge, som træerne sprang ud i, afgjorde, om sommeren blev god eller ej.

Springer eg før ask, går sommeren i vask. Springer ask før eg, bliver sommeren bleg.

Hvis egetræet, der normalt springer ud som et af de sidste træer, springer ud før asken, kan man altså måske se frem til en kedelig sommer. 

Undersøgelser har dog vist, at der måske ikke er så meget hold i det gamle mundheld. Egen har nemlig flere gange sprunget ud før asken i de sidste par år - og somrene har ikke lidt skade.

Gul og grøn er ofte de farver man forbinder med påske. Det er, fordi de farver pibler frem i naturen i løbet af foråret.
Gul og grøn er ofte de farver man forbinder med påske. Det er, fordi de farver pibler frem i naturen i løbet af foråret.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Hvis man ikke har tålmodighed til at vente på, at træerne selv springer ud, så kan man klippe nogle grene i skoven og tage foråret med ind i stuen. 

Ved at stille grenene i noget vand, springer de nemlig hurtigere ud, end de gør naturen. Det er tilladt at klippe grene af løvtræer, der er over 10 meter høje i offentlige og kommunale skove. Grenen må ikke være tykkere end to centimeter, ellers kan man skade træet. 

Hvis I kunne tænke jer at bruge noget af påskeferien ude i naturen med både pynt, fest og farver, så er det bare at komme afsted. Og kunne i tænke jer mere inspiration til sjove påskeaktiviter, så kan I få endnu flere gode idéer her.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik