Oplev naturen: Gå på æblerov og lav søde desserter og sunde snacks

Æblesæsonen er over os, og hvorfor ikke udnytte det til at lave en lækker æblegrød med flødeskum og drys. I artiklen får du også opskriften på tørrede æbler.

Frugttræerne bugner lige nu med frugt. Og æbletræerne er ikke en undtagelse - så hvorfor ikke gå på æblerov?

Der findes et hav af forskellige æblesorter: Nogle er søde - andre er sur. Også farven kan varierer fra grøn til rød. 

I naturen vokser der vildæbler - også kaldet skovabild. Det er små grønne æbler, som er sure for mennesker, men som dyr og fugle elsker at spise.

Historiske kilder viser, at vildæbler siden den yngre stenalder blev spist af mennesker og brugt som nytteplante. Vildæbler kan syltes til æblegele, men ellers bør man lade dyrene spise dem.

Frem til 1100-tallet blev vildæbler udnyttet af mennesker. Men herefter tog munke mere søde og spiselige æblesorter med sig fra fjerne lande.

I statsskove og kommuner er der mange steder - blandt andet i skovbryn og på grønne områder - plantet æbletræer. Frugten fra de træer er sødere i smagen og kan sagtens spises af mennesker. Og finder man et offentligt område med æbletræer, så må man faktisk gerne plukke frugterne til eget forbrug.

Det står nemlig skrevet i Danske Lov fra 1683 - en lov, som stadig gør sig gældende i dag. Heri står der, at man må plukke en hat-fuld æbler. Når man så har fyldt sin hat med æbler, så kan man jo passende lave en god omgang æblegrød. Skal man gøre æblegrøden ekstra syndig, kan man tilføje flødeskum og hjemmelavet drys.

Opskrift på æblegrød med drys og flødeskum

Et alternativt - og lettere - bud på, hvad man kan bruge sin hat-fuld æbler til er tørrede æbler. Opbevarer man sine tørrede æbler korrekt, så kan de holde sig i årevis. 

Se hvordan du laver tørrede æbler - som også kaldes æblechips - herunder.

Opskrift på tørrede æbler

Tørrede æbler er flotte i glas.
Tørrede æbler er flotte i glas.
Foto: Morten Raarup / TV 2 Lorry

Saml årets sidste mirabeller

I naturen er der også meget andet en bare æbler. Og i år har faktisk været et fantastisk godt mirabel-år. 

Mirabel er en busk eller et lille træ med frugten mirabelle. Frugterne er modne i august og i begyndelsen af september - men flere steder står træerne stadig tunge af frugt.

Mirabeller kan både være gule og røde, og så smager de som blommer, men er blot meget mindre – på størrelse med store kirsebær.

Det er ved at være sidste chance, hvis du skal nå at plukke mirabeller i år.
Det er ved at være sidste chance, hvis du skal nå at plukke mirabeller i år.
Foto: Morten Raarup / TV 2 Lorry

Du kan som regel finde mirabel i de områder af skoven, der får lov at passe sig selv. For eksempel hvis der vokser en række med forskellige træer op til en mark eller langs en grøft. Sådan en række træer kaldes et levende hegn.

Hvis man vil give sin æblegrød et twist, kan man tilføje mirabeller i den. Det giver lidt ekstra sødme. Ellers er det også lækkert at lave marmelade på mirabellerne. Den opskrift finder du herunder.

Opskrift på mirabel-marmelade