Oplev kongens smukke slotte hele sommeren

Se her, hvad du har adgang til, hvis du vil besøge hovedstadens smukke fæstninger i sommermånederne.

- Man kunne godt unde private gæster at komme op i sådan et rum som det her. Men det har altid været lidt for sig selv, fordi det var kongens private gemak. 

Sådan forklarer den begejstrede Poul Grinder-Hansen, da TV 2 Lorry får en rundtur på Kronborg Slot i forbindelse med forfatterens nye bog om fæstningen. 

Fra tårnet, hvor han står og peger, er der udsigt til hele tre verdenshjørner, kanoner og Øresund. 

Kun adgang til udvalgte dele

Poul Grinder-Hansen har brugt to år på at snuse omkring i slottes mange kroge og hjørner for at afdække hemmelige gange og overraskende fortællinger.  

Og det er noget, som kun få er forundt.

På Kronborg Slot kan man købe en billet til 130 kroner, som giver adgang til de kongelige gemakker, slotskirken og kasematterne samt deltagelse i rundvisninger.

Derudover kan man leje vinkælder, dansesal, kirken, Den Lille Sal og Det Blå Galleri, men man kan ikke selv gå i tårnene eller kravle på loftet. 

Slots- og Naturstyrelsen: Derfor er der ikke fri adgang

Det er Slots- og Naturstyrelsen, der varetager kongens slotte, og her mener man ikke, at man er for striks. Offentligheden har rig mulighed for adgang, påpeger man.

- Du kan jo heller ikke komme ind i ligegyldige afkroge af Versaille-slottet i Frankrig. Det samme gør sig gældende her i Danmark. Man udvælger de mest interessante dele, og på Kronbrog kan du købe billet og se, hvad der giver mening, lyder det fra presserådgiver Steffen Ejstrup til TV 2 Lorry. 

Ved Rosenborg Slot giver man blandt andet adgang til Kronjuvelerne, mens man på Eremitageslottet i sommerperioden på udvalgte dage kan købe billet til omvisninger.

- Her er jo tale om et gammelt bygningsværk. Det er fredede bygninger, og vi er nødt til at tage nogle sikkerhedshensyn. Der kan også være løse sten, og vi sikrer, at folk ikke kommer til skade. Man udvælger de dele af bygningerne, som har størst værdi, og så giver man offentligheden adgang til dem, siger Steffen Ejstrup.

Det er Nationalmuseet, der står for historiefortællingen og formidlingen omkring Sjællands slotte, tilføjer han.

TV 2 Lorry har samlet et overblik herunder, så du kan se, hvornår du kan besøge de smukke kulturskatte. 

Foruden kongens slotte er der også flere private slotte i hovedstadsområdet, som ikke fremgår af listen. 

Eremitageslottet i Jægersborg Dyrehave

 
 
Foto: Jan Jørgensen - Ritzau Scanpix

Kronborg Slot i Helsingør

 
 
Foto: Torben Christensen - Ritzau Scanpix

Fredensborg Slot

 
 
Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Christiansborg

 
 
Foto: Sofie Mathiassen - Ritzau Scanpix

Frederiksborg Slot

 
 
Foto: Torben Christensen - Ritzau Scanpix

Amalienborg Slot

 
 
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix