Oplev i weekenden: Plant foråret frem

Vinteren er så småt ved at forlade Lorryland, og allerede nu kan man gå i gang med at forberede haven til foråret med blomsterløg.

Det er i dag et vejr - et solskinsvejr!

O, søde vår, så er du atter nær!

Ja, I marts måned begynder foråret for alvor at melde sit indpas. Fuglene synger på livet løs, og de første, spæde blomster begynder at skyde frem i forårssolen. Og vi mennesker - vi begynder at glemme vinterens lange nætter.

Hvis man endnu ikke helt kan ryste vinteren af sig, så er der god mulighed for at komme i forårshumør ved at tage ud og plante forårsbebudere som krokus eller vintergækker. 

I denne uge er vi nemlig taget i haven med Jacob Bredsdorff Frederiksen, der er WWF-biolog, for at se, hvordan man kan byde foråret velkommen i sin have med fine forårsblomster.

Ved at grave en vintergæk forsigtigt op, kan man dele de små klynger og sprede dem i haven. Sådan får man hurtigt mange vintergækker.
Ved at grave en vintergæk forsigtigt op, kan man dele de små klynger og sprede dem i haven. Sådan får man hurtigt mange vintergækker.
Foto: Morten Raarup / TV 2 Lorry

Det er hverken svært eller tidskrævende at plante forårsblomster i haven. Det kræver blot, at man anskaffer sig nogle planteløg for eksempel til vintergækker eller krokus. Derefter er det bare at finde planteskovlen frem og vælge, hvor blomsterne skal stå og pynte. 

Selvom man normalt anbefaler at plante blomsterløg i efteråret, er det stadig muligt at plante løgene i det tidlige forår. Det kræver blot, at de bliver plantet i muldjord, der ikke er for våd og i en dybde af cirka 2-3 gange af løgets højde.

I videoen planter Jacob Bredsdorff Frederiksen sine blomster sådan, at de staver et ord. Hvis I har lyst til at se, hvilket ord han planter, og hvordan han bærer sig ad, når blomsterne skal plantes, kan I se det i videoen i toppen af artiklen.

Det er det ydmyge blomsterløg, der tillader, at planter som vintergækken kan springe frem, mens sneen endnu dækker landet.
Det er det ydmyge blomsterløg, der tillader, at planter som vintergækken kan springe frem, mens sneen endnu dækker landet.
Foto: TV 2 Lorry - Morten Raarup

Selvom det hverken kræver grønne fingre eller ekspertviden at plante blomsterløg, så har Jacob Bredsdorff Frederiksen alligevel et par gode råd til, hvordan man bedst sikrer sig, at blomsterne skyder frem. 

Når man opbevarer sine blomsterløg, er det en god idé, at de ligger et sted, der er køligt, tørt og mørkt. Sådan holder de sig nemlig længere. 

Derudover er det vigtigt, at man ikke vander blomsterløgene for meget, når man først har plantet dem. Hvis løgene får for meget vand, kan de nemlig rådne. Og så har de faktisk ikke brug for særligt meget vand. 

Planter som vintergækken har nemlig en "superevne".

Vintergækken er en "super sej" plante ifølge Jacob Bredsdorff Frederiksen. I videoen nedenfor kan du høre ham fortælle mere om, hvordan vintergækken gang på gang kan trodse sne, is og manglende sol i det tidlige forår.

Vintergækken kan klare både sne og kulde, og så vender den tilbage flere år i træk.

Imodsætning til andre planter skyr vintergækken ikke sne eller kulde - og så har den heller ikke brug for særligt meget solskin. Vintergækken har nemlig en hemmelig hjælper - sit løg.

Løget er vintergækkens "madpakke", som den får energi fra, indtil den kan bryde gennem sneen og få energi fra solen. Når planten først har foldet sine blade ud, så "genoplader" den løget gennem solens energi. Sådan kan vintergækken igen skyde til næste forår.

Vintergækkens hemmeligheder

Blomsterløg er ikke det eneste, der gemmer sig under vintergækken. Den gemmer nemlig også på hemmeligheder. 

For selvom vintergækken for mange er en trofast ven i det danske forår, så er blomsten slet ikke dansk. Den kom i stedet til landet med nonner og munke i 1400-tallet, der tog den med fra Sydeuropa. 

Vintergækkens eksotiske oprindelse er også en del af forklaring på, hvorfor den stikker hovedet frem så længe før andre blomster.

I Sydeuropa forlader vinteren og kulden landet før den gør det i norden. Dermed kan de sydeuropæiske planter og blomster altså også byde foråret velkommen tidligere. 

4 sikre tegn på at foråret er på vej

Udover at være hemmelighedsfuld, så er vintergækken faktisk også en drillepind. I gamle dage kaldte man den nemlig ikke for vintergæk, men sommergæk

Gæk er et gammelt dansk ord, der betyder "at drille" eller "snyde". Og snyde det gør vintergækken altså. Ved at spire før mange andre blomster "snød" vintergækken nemlig folk til at tro, at foråret og sommeren nu var på vej. 

Tidlige blomster hjælper naturen

Udover at være både hårdfør og hemmelighedsfuld så er vintergækken faktisk også ret selvkørende. Den har f.eks. ikke nødvendigvis brug for insekter for at blive bestøvet.

Men selvom vintergækken ikke har brug for hjælp til at sprede sig i landskabet, så hjælper de tidlige blomster som vintergækken naturen med at vågne. 

Det er kun fantasien, der sætter grænserne, når man planter blomsterløg. Jacob håber, at krokusløgene vil skyde, så de ligner ordet "oplev".
Det er kun fantasien, der sætter grænserne, når man planter blomsterløg. Jacob håber, at krokusløgene vil skyde, så de ligner ordet "oplev".

Men vil man gerne hjælpe naturen, er det ikke helt nok at holde sig til én slags blomst.

Ifølge Jacob Bredsdorff Frederiksen er det utroligt vigtigt for naturen, at der er så mange forskellige blomster som muligt i ens have. Det øger nemlig bio-diversiteten - noget som hjælper både insekter og også havens fugle.

- Det hjælper naturen, når man planter mange forskellige planter. Forskellige insekter har nemlig brug for forskellige planter. Og så er det også bare dejligt med så mange slags blomster og planter i haven, siger Jacob Bredsdorff Frederiksen. 

Så kunne I godt tænke jer at gøre haven klar til foråret med nogle fine blomsterløg og samtidig give naturen en hjælpende hånd, så er der ikke andet for end at gribe en skovl og plante løs!


Rigtig god weekend!
Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre_ Motocross

playLaura er danmarksmester i motocross - nu forbereder hun sig på næste svære skridt

def_thumb,50_percent

playOplev naturen: Lav vild mad med spiselige planter

Bjarne Reuter

Disse 10 modtager flest bibliotekspenge: Brønshøj-forfatter indtager førsteplads

20190718-201441-L-1920x1280we

Ny festival i København vil byde 30.000 gæster velkommen til sommer

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere