Oplev i weekenden: På jagt efter krible krable-dyr

I denne weekend kan I lære at bygge æblefælder og faldfælder, når vi skal finde krible krable-dyr i haven eller i skoven

Der bliver hygget, mens æblefælden gøres klar. Foto: TV2 Lorry.

Det kribler og krabler med små insekter over det hele i den danske natur. I denne weekend giver vi jer en guide til æblefælder og faldfælder. Sammen med naturvejleder på Tårnby Naturskole, Lærke Haupt, viser vi jer, hvordan I kan lave to slags fælder til de små insekter.

De fælder, som vi fokuserer på, er faldfælder og æblefælder. Hvis I ikke lige har æbler ved hånden, kan I sagtens også bruge en bagekartoffel eller lignende.

Når I har lavet en fælde, kan I ligge den ud i haven eller et sted i naturen natten over. Når I kommer tilbage til fælden, skulle den gerne være fyldt med alverdens biller, edderkopper, snegle og andre krible krable-dyr. 

Selvom det kan være svært, når man har kendskab til det danske efterårsvejr, skal I huske at sørge for, at det ikke regner der, hvor I har placeret fælden. 

Opskrifter på faldfælder og æblefælder

Faldfælde

 

Det skal i bruge:

  • et syltetøjsglas eller plastikkrus
  • en lille skovl
  • en lille plade og 4 sten eller pinde til tag
  • evt. madding - små stykker kød eller frugt

Grav glasset ned et sted i naturen, så den øverste kant flugter med jordoverfladen. I kan lave et lille tag, ved at lægge pladen op på de fire sten. I kan evt. lokke dyrene til med et lille stykke kød eller frugt. Lad så fælden stå ude til næste dag, og se hvad I har fanget.

 

Æblefælde

 

Det skal i bruge 

  • Et stort æble
  • en ske
  • en kniv
  • tynde træspyd eller tandstikkere af træ

Skær dit æble over på midten og hul det ud med en ske.

Skær så små indgange med en kniv, og sæt så fælden sammen igen med tandstikker eller træspyd. Grav fælden lidt ned, så de små døre er lige ved jordoverfladen

Lad ræset gå i gang

Når i har samlet de forskellige krible krable-dyr sammen i jers fælder, kan I lave en lille forhindringsbane, for at se, hvilket dyr er det hurtigste i insektriget. I kan lave en forhindringsbane, så I kan konkuerre om, hvem der har den hurtigste bille eller edderkop. 

Forhindringsbanen, som vi har lavet, er et stort stykke papir, med en masse ringe på. I kan sætte de små krible krable-dyr på den inderste ring. Det dyr, som hurtigst kommer ud til den yderste ring er den ukronede konge af krible krable-dyr.

Stor koncentration om den lille forhindringsbane. Billede: TV2 Lorry.

Denne aktivitet er sjov for hele familien, hvor de yngste i familien kan lære lidt om de forskellige insekter, og have det sjovt med, at få hænderne ned i den danske muld.

Har I mod på flere aktiviteter i naturen, som beskæftiger sig med de små krible krable-dyr, kan I se flere guides og opskrifter her.

God fornøjelse!Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?