Oplev i weekenden: Lav mad over åben ild

Selvom vinterens kulde banker på, så behøver man ikke at gemme sig indenfor. Man kan sagtens tage ud og lune sig ved et bål, imens man laver lækre snacks.

Når vinden blæser koldt fra nord, og temperaturen daler syd for nul, er det første vi tænker på måske ikke at tage ud og tænde bål.

Men det er faktisk en oplagt mulighed for at komme ud og være i naturen. Lorryland byder nemlig på omkring 200 offentlige bålpladser, hvor det eneste man skal have med er mad, varmt tøj og sit gode humør.

quote Livsglæden bliver forøget, når man sidder rundt om et bål. Og så er det dejligt at komme ud og få noget frisk luft i naturen.

Mette Milner Raun, naturvejleder

Derfor har vi sammen med naturvejleder Mette Milner Raun tænkt os at vise jer, hvordan man laver et godt bål, og hvordan man kan bruge det til at lave lækre snacks.

Det første man skal bruge, når man laver et bål er to stykker tørt træ. Når bunden af bålet er tørt, er det nemlig lettere at få gang i flammerne. 

Selvom det er koldt, kan et knitrende bål varme selv de mest frosne fingre.
Selvom det er koldt, kan et knitrende bål varme selv de mest frosne fingre.
Foto: Morten Raarup / TV 2 Lorry

Bagefter skal man bruge noget optænding. Det kan f.eks. være tændbriketter, men man kan også bruge birkebark eller tørt græs, hvis man vil helt tæt på naturen. 

Når der er kommet godt gang i optændingen, kan man begynde at lægge brænde på. Her er det vigtigt, at man starter med de små stykker brænde. 

Når ilden har taget fat, kan man begynde at lægge større stykker på bålet, indtil man kommer op i de helt store stykker. Og så er det ellers bare at nyde flammernes skær eller finde maden frem.

Hvis du har lyst til at se hvordan Mette Milner Raun laver bål, så kan du følge med i videoen nedenfor, hvor hun giver gode råd til, hvordan man får gang i bålet. 

Her viser naturvejleder Mette Milner Raun jer, hvordan man laver et bål.

Når det kommer til maden, er det kun fantasien, der sætter grænserne. Her i videoen viser vi jer, hvordan man kan lave både parisertoast og skumfidusæbler med chokolade over bålet. 

Når man skal lave toasten, kommer man det ønskede fyld ind mellem to stykker toastbrød. Her bruger vi ost, skinke og pesto.

Har man lyst til at gøre det ekstra lækkert, kan man komme smør på ydersiderne af brødet. Det gør nemlig, at toasten bliver sprød.

Til sidst pakker man maden ind i sølvpapir. Her er det en god idé, at lægge en rist ind over bålet, så toasten kommer højere op og ikke får for meget varme.

Hvordan bruger man en bålplads?

Det er nemt at finde en bålplads. Lorryland byder faktisk på over 100 forskellige offentligt tilgængelige bålpladser, som du kan finde på Naturstyrelsen hjemmeside her.


På mange af de offentligt tilgængelige bålpladser er der lagt brænde frem, som man frit kan benytte. Ellers kan man samle optænding og brænde fra skovbunden, hvis det fremgår på bålpladsen, at det er tilladt.

Hvis man vil være på den sikre side, så kan man tage noget brænde med selv.


Man skal huske på, at det kun er døde træer, man må bruge til at tænde op med.


Hvis man efterlader bålet uden opsyn, skal man huske at slukke det. Det kan man gøre ved at hælde vand ud over gløderne og røre rundt med en pind. Hvis man ikke har mere vand kan man sprede gløderne, indtil de ikke ryger mere. 


Når man er færdig med at bruge en bålplads, skal man huske at tage sine ting og evt. affald med sig igen, så der er pænt til de næste der kommer.


Der er en række regler, man skal huske på, når man tænder bål i naturen.

  • Find ud af om det er tilladt at tænde bål, hvor du er.
  • Der er ikke tilladt at tænde bål andre steder, end på etablerede bålpladser i offentlige skove.
  • Hvis man er på privat grund eller skov, skal man huske at spørge om lov, inden man går i gang.
  • Man skal aldrig tænde bål, hvis der risiko for, at ilden kan brede sig f.eks. hvis det blæser meget eller er tørt.
  • Man skal altid huske at slukke bålet, hvis man går fra det.


Skumfidusæblerne er en hurtig og lækker dessert, som hele familien kan nyde. Her skal man udhule midten af æblerne, sådan at der bliver plads til at komme skumfiduser og chokolade derned. 

Skumfidusæbler er en nem og hurtig dessert, som alle kan lide.
Skumfidusæbler er en nem og hurtig dessert, som alle kan lide.

Når man har fyldt æblet, er det bare at pakke det ind i sølvpapir og lægge det ned i bålets gløder. Så kan det ligge og bage færdigt, imens man spiser toast eller nyder flammernes skær. 

Det er vigtigt at huske, at det kun er tilladt at tænde bål på etablerede bålpladser i de offentlige skove. I private skove skal man huske at få tilladelse fra ejeren, inden man går i gang. Hvis man tænder bål hjemme hos sig selv, er det en god idé ikke at gøre det oven på græs. Og så skal man huske aldrig at lade et tændt bål være uden opsyn.

Hvis du har lyst til at lære mere om at tænde bål, så kan du se mere her.

Når det så er sagt, er det bare om at tage familien eller vennerne under armen og gå ud og finde en bålplads. Livet bliver nemlig det bedre, når man luner sig ved bålets flammer.

- Livsglæden bliver forøget, når man sidder rundt om et bål. Og så er det dejligt at komme ud og få noget frisk luft i naturen, fortæller naturvejleder Mette Milner Raun.

Hvis I har lyst til at finde en bålplads at lune jer ved, kan I finde den tættest på jer på Naturstyrelsens hjemmeside her.

Hvis tiden ikke er til at smutte i skoven i denne weekend, så kan man også sagtens lave opskrifterne på grillen i haven, eller i køkkenet derhjemme!


Rigtig god weekend!


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik