Oplev i weekenden: Lav mad over åben ild

Selvom vinterens kulde banker på, så behøver man ikke at gemme sig indenfor. Man kan sagtens tage ud og lune sig ved et bål, imens man laver lækre snacks.

Når vinden blæser koldt fra nord, og temperaturen daler syd for nul, er det første vi tænker på måske ikke at tage ud og tænde bål.

Men det er faktisk en oplagt mulighed for at komme ud og være i naturen. Lorryland byder nemlig på omkring 200 offentlige bålpladser, hvor det eneste man skal have med er mad, varmt tøj og sit gode humør.

quote Livsglæden bliver forøget, når man sidder rundt om et bål. Og så er det dejligt at komme ud og få noget frisk luft i naturen.

Mette Milner Raun, naturvejleder

Derfor har vi sammen med naturvejleder Mette Milner Raun tænkt os at vise jer, hvordan man laver et godt bål, og hvordan man kan bruge det til at lave lækre snacks.

Det første man skal bruge, når man laver et bål er to stykker tørt træ. Når bunden af bålet er tørt, er det nemlig lettere at få gang i flammerne. 

Selvom det er koldt, kan et knitrende bål varme selv de mest frosne fingre.
Selvom det er koldt, kan et knitrende bål varme selv de mest frosne fingre.
Foto: Morten Raarup / TV 2 Lorry

Bagefter skal man bruge noget optænding. Det kan f.eks. være tændbriketter, men man kan også bruge birkebark eller tørt græs, hvis man vil helt tæt på naturen. 

Når der er kommet godt gang i optændingen, kan man begynde at lægge brænde på. Her er det vigtigt, at man starter med de små stykker brænde. 

Når ilden har taget fat, kan man begynde at lægge større stykker på bålet, indtil man kommer op i de helt store stykker. Og så er det ellers bare at nyde flammernes skær eller finde maden frem.

Hvis du har lyst til at se hvordan Mette Milner Raun laver bål, så kan du følge med i videoen nedenfor, hvor hun giver gode råd til, hvordan man får gang i bålet. 

Her viser naturvejleder Mette Milner Raun jer, hvordan man laver et bål.

Når det kommer til maden, er det kun fantasien, der sætter grænserne. Her i videoen viser vi jer, hvordan man kan lave både parisertoast og skumfidusæbler med chokolade over bålet. 

Når man skal lave toasten, kommer man det ønskede fyld ind mellem to stykker toastbrød. Her bruger vi ost, skinke og pesto.

Har man lyst til at gøre det ekstra lækkert, kan man komme smør på ydersiderne af brødet. Det gør nemlig, at toasten bliver sprød.

Til sidst pakker man maden ind i sølvpapir. Her er det en god idé, at lægge en rist ind over bålet, så toasten kommer højere op og ikke får for meget varme.

Hvordan bruger man en bålplads?

Skumfidusæblerne er en hurtig og lækker dessert, som hele familien kan nyde. Her skal man udhule midten af æblerne, sådan at der bliver plads til at komme skumfiduser og chokolade derned. 

Skumfidusæbler er en nem og hurtig dessert, som alle kan lide.
Skumfidusæbler er en nem og hurtig dessert, som alle kan lide.

Når man har fyldt æblet, er det bare at pakke det ind i sølvpapir og lægge det ned i bålets gløder. Så kan det ligge og bage færdigt, imens man spiser toast eller nyder flammernes skær. 

Det er vigtigt at huske, at det kun er tilladt at tænde bål på etablerede bålpladser i de offentlige skove. I private skove skal man huske at få tilladelse fra ejeren, inden man går i gang. Hvis man tænder bål hjemme hos sig selv, er det en god idé ikke at gøre det oven på græs. Og så skal man huske aldrig at lade et tændt bål være uden opsyn.

Hvis du har lyst til at lære mere om at tænde bål, så kan du se mere her.

Når det så er sagt, er det bare om at tage familien eller vennerne under armen og gå ud og finde en bålplads. Livet bliver nemlig det bedre, når man luner sig ved bålets flammer.

- Livsglæden bliver forøget, når man sidder rundt om et bål. Og så er det dejligt at komme ud og få noget frisk luft i naturen, fortæller naturvejleder Mette Milner Raun.

Hvis I har lyst til at finde en bålplads at lune jer ved, kan I finde den tættest på jer på Naturstyrelsens hjemmeside her.

Hvis tiden ikke er til at smutte i skoven i denne weekend, så kan man også sagtens lave opskrifterne på grillen i haven, eller i køkkenet derhjemme!


Rigtig god weekend!

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

20200423-131709-L-1920x1280we

Trods massivt underskud: Dinosauerne indtager Københavns Zoo til foråret

def_thumb,50_percent

playOplev i vinterferien: Giv storbyfuglene husly

Take away restauranter

Københavnerne har købt over halvdelen af kuverterne til madfestival

def_thumb,50_percent

playGrønlands selvstændighed er både absolut nødvendig, men samtidig absolut umulig, siger forfatter Kim Leine

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere