Oplev i weekenden: Bladtryk og dyrespor

I denne weekend byder vi på en sjov og kreativ aktivitet, som I kan lave i den kommende weekend i skoven.

Selvom det er en kold tid, som vi lever i, så er der stadig mange gode grunde til at tage i skoven. Skoven er om efteråret et farvemekka uden lige, når bladene skifter fra grønlige nuancer til alverdens farver. På med vanten og det varme tøj og så venter der masser af gode oplevelser i naturen.

Vi har været en tur i skoven i Furesø og set nærmere på naturen med Jakob Bredsdorff Frederiksen, biolog fra WWF.

- Bladene får helt fantastiske farver her om efteråret, lige fra knaldgule til dybt røde, så en tur i skoven kan virkelig være en fryd for øjet. Men er træer i familie med kamæleoner som også er farveskiftenes mester, kunne man fristes til at spørge? Nej, det er de dog ikke.

- Træerne skifter ikke farve for at signalere, at den kolde og mørke tid er over os, men det er derimod træernes måde at recycle sig selv på, hvor træet genanvender de værdifulde pigmenter i bladene, fortæller Jakob Bredsdorff Frederiksen fra WWF.

quote Træerne skifter ikke farve for at signalere, at den kolde og mørke tid er over os, men det er derimod træernes måde at recycle sig selv på, hvor træet genanvender de værdifulde pigmenter i bladene

Jakob Bredsdorff Frederiksen


- Klorofyl er det pigment, som gør plantebladene grønne og som planten bruger til at lave fotosyntese med. Men der er også andre pigmenter i bladene. Når et blad skifter farve fra grøn til gul eller rødlige farver, er det faktisk fordi, træet først trækker det grønne klorofyl ud af bladene. Tilbage i bladet er de andre pigmenter som nu bliver synlige og giver blade deres flotte efterårsfarver, siger Jakob Bredsdorff Frederiksen.

Der er en ganske god forklaring på, hvorfor bladene opfører sig, som de gør her om efteråret.



Brug bladene til at lave flotte malerier

Du behøver ikke nøjes med at nyde bladenes farver på afstand. Du kan faktisk også bruge dem til at lave smukke billeder. Tag akvarelmaling og papir med ud i skoven og saml de flotteste blade sammen. Dup bladene tørre og mal så oven på bladene, før du trykker dem ned på papiret. Det giver nogle virkelig flotte billeder og er en sjov aktivitet for hele familien.

Mal bladene og brug dem som aftryk
Mal bladene og brug dem som aftryk
Foto: Morten Raarup/TV 2 Lorry

Gå på jagt efter dyrespor i skoven

Nogen gange kan man være heldig at se forskellige dyr i skoven, men der er også dyr som er sky og derfor kan være svære at se. Men hvis man tager detektivhatten på, så kan man finde spor efter dyr i skoven.

Om vinteren er grankogler en vigtig fødekilde for forskellige dyr, men det er ikke alle dyr, som spiser lige pænt, når menuen står på grankoglefrø.

Tre kogler. Den til venstre er urørt, den i midten er spist af et egern, og den til højre er spist af en mus.
Tre kogler. Den til venstre er urørt, den i midten er spist af et egern, og den til højre er spist af en mus.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Lorry

- De næringsrige frø sidder beskyttet bag kogleskæl, som kan være svære at få fat i for dyrene. En spætte har en lidt voldsom hærger-strategi, hvor den hakker løs ned i koglen med sit stærke næb, indtil den får løsnet frøene.

- En lille mus har slet ikke den samme styrke, så den bider skællene af og efterlader en fin afgnavet kogle. Egern hiver bare skællene af, og det får den afgnavede kogle til at se anderledes ud, fortæller Jakob Bredsdorff Frederiksen.

Skoven kan altså både byde på detektivjagt, kreativ udfoldelse og smuk natur.

God weekend!

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik