Ophedet debat om kontroversiel hjemløselov: Hjerteløst og hyklerisk

Flere partier bakker op om at tilbagerulle loven om utryghedsskabende lejre og zoneforbud til hjemløse. Alternativet stiller forslaget, som Socialdemokratiet kalder hyklerisk.

Hvis to hjemløse ligger sig til at sove side om side i det offentlige rum, har de siden marts 2018 risikeret både at få en bøde og blive udvist af den pågældende kommune i tre måneder.

Det er helt urimeligt, mener Alternativet, der kræver loven tilbagerullet. Tirsdag aften blev parties forslag behandlet for første gang i Folketinget.

- Det er simpelthen ikke rimeligt, at man kriminaliserer det at være hjemløs, siger forslagsstiller Torsten Gejl, der er Alternativets socialordfører.

Partiet foreslår derfor, at det såkaldte zoneforbud fra marts 2018 afskaffes, og at den såkaldte tiggerlov fra juni 2017 tilbagerulles.

Mens SF, Enhedslisten og De Radikale tilkendegav, at de støtter en ophævelse af zoneforbuddet og en tilbagerulning af tiggerlovgivningen, afviste regeringspartierne, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti forslaget.

- Jeg er så skuffet over socialdemokraterne og DF. De er altid de første til at sige, at det er for dårligt og at vi skal hjælpe de hjemløse og alt det der, men når det så rent faktisk kommer til at gøre noget, gør de intet. Deres standardsvar er bare, at så kommer der horder af romaer. Men det er slet ikke det, det handler om, siger Torsten Gejl.

UTRYGHEDSSKABENDE LEJRE

Den 1. april 2017 fik politiet udvidede beføjelser til at slå ned på hjemløselejre i det offentlige rum. Ordensbekendtgørelsen blev ændret, hvilket betød at hjemløse i lejre, der blev vurderet til at være utryghedsskabende kunne straffes med bøde.

 

 

Kort efter blev der indført mulighed for, at politiet kunne udstede et zoneforbud på 400 eller 800 meter sammen med bøden.

 

 

Den 1. juli 2018 blev zoneforbuddet ændret, så det nu kan udstedes til en hjemløs, så vedkomne ikke må opholde sig i en hel kommune. Hjemløse bliver herefter bortvist fra den kommune, hvor de har sovet i en lejr.

 

 

Kilde: Retsinformation

Hyklerisk forslag, mener Socialdemokratiet

Ved afstemningen til lovforslaget i februar 2018, der udvidede politiets beføjelser til at slå ned på hjemløselejre i det offentlige rum og udstede zoneforbud, stemte Socialdemokratiet sammen regeringen og Dansk Folkeparti for. Socialdemokratiet støtter fortsat lovgivningen.

- Vi synes, forslaget er lidt hyklerisk af Alternativet. De kunne jo have taget socialborgmesterposten i Københavns Kommune, hvis de virkelig interesserede sig for områdets hjemløse. I stedet valgte de gøglerposten, siger Lars Aslan Rasmussen, der er Socialdemokratiets ordfører på sagen.

- Vi kan se, at stramningen har virket, og det er positivt. Der var markant færre lejre i 2018 end i 2017.

Op til den første behandling af forslaget om at ophæve zoneforbudet overnattede og demonstrede hjemløse foran Christiansborg.

Han understreger, at hensigten med lovgivningen ikke er at ramme danske hjemløse, men erkender samtidig, at det sker.

- Det er ikke meningen, at det skal gå ud over tre-fire hjemløse, der sover sammen. Formålet har jo aldrig været at ramme de danske hjemløse, og vi sætter gerne flere penge af til flere herberger, så hjemløse har et sted at sove, siger Lars Aslan Rasmussen.

Peger på EU-lov, der kan bremse udenlandske tiggere

Ved førstebehandlingen tirsdag aften pegede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) såvel som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti på, at en tilbagerulning af loven vil føre til, at flere udenlandske hjemløse vil komme til Danmark og især København for at tigge.

Men her mener Alternativet, at partierne overser en allerede eksisterende EU-lov, der forhindrer arbejdsløse EU-borgere i at opholde sig i andre medlemslande i ubegrænsede perioder.

- Vi har faktisk andre ting, der kan gøres, hvis vi skal begrænse udenlandske hjemløse-lejre. I EU's regler om vandrende arbejdstagere er der nogle klart definerede regler om, at man skal være aktivt jobsøgende, og at man skal kunne dokumentere det, og at man også skal kunne vise, at man er selvforsørgende ved at fremvise et kontantbeløb, som man kan leve for, påpeger Torsten Gejl.

- I stedet for at vedtage alle de her populistiske stramninger, som er en kriminalisering af fattigdom, så var det bedre, at man kiggede på europæiske tiltag uden at straffe almindelige hjemløse, som bare ønsker ro og et sted at sove, siger han.

TV 2 Lorry var med, da hjemløse samledes i en såkaldt tryghedsskabende lejr foran Christiansborg natten til tirsdag.

Hjemløse slog lejr foran Christiansborg

Alternativets forslag har fået opbakning fra hjemløseorganisationerne SAND og Hus Forbi.

Natten til tirsdag overnattede adskillige hjemløse i en fælles demonstration foran Christiansborg i det, de kaldte for en tryghedsskabende lejr for at sætte fokus på zoneforbuddet.

- De hjemløse gør det her for at gøre opmærksom på, at de findes, og at lovgivningen er tosset, udtalte Rasmus Wexøe Kristensen, sekretariatsleder i Hus Forbi, inden overnatningen.

Alternativets Torsten Gejl overnattede sammen med de hjemløse foran Christiansborg, og her oplevede han, at lejren netop var det modsatte af utryghedsskabende:

- Jeg fik indblik i, hvordan hjemløse ikke kun sover sammen for at sørge for egent sikkerhed og tryghed, men også fordi de gerne vil hjælpe hinanden. Mange er jo socialt eller psykisk ustabile, og jeg oplevede, hvordan tog sig af hinanden, hvis én vågnede og havde det dårligt, siger Torsten Gejl.

- De kan ikke engang hjælpe hinanden, for de må jo kun sove alene. Altså hvor isolerede skal vi gøre de mest ulykkelige og udsatte borgere i landet? Det er jo hjerteløs lovgivning det her, siger han.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt om den hjemløse københavner André Christensen, som i november 2018 modtog et forbud mod at befinde sig i Københavns Kommune i tre måneder, efter han sammen med få andre blev fjernet af politiet, mens de sov i en "utryghedsskabende lejr" ved Rundetårn.

Se mere i indslaget herunder:

Hjemløse Andre Christiansen er blevet udvist af København, fordi han sov på gaden. Men hvor skulle han gå hen, når der ikke er senge på herbergerne?

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik