Op til 11 måneders ventetid i hovedstadsområdet - nu vil partier sætte ind over for "meget stor ulighed"

Ufrivilligt barnløse skal have flere forsøg og hurtigere adgang til fertilitetsbehandling ifølge oppositionen.

Både Venstre og De Konservative ønsker at gøre adgangen til fertilitetsbehandling bedre for barnløse.

Begge partier foreslår, at barnløse skal have ret til seks forsøg i stedet for tre for at få et barn. Det skal øge chancerne, for at der kommer et barn ud af indsatsen, fra 64 procent til 83 procent.

Derudover vil de to partier nedbringe ventetiden på at få behandling ved at lade fertilitetsbehandling omfatte af behandlingsgarantien.

Det betyder, at hvis ikke det offentlige kan tilbyde en behandling inden for 30 dage, skal parret tilbydes en behandling i privat regi. Du kan se ventetiderne på Region Hovedstadens fertilitetsklinikker i faktaboksen her i artiklen. 

Dertil vil Venstre også give barnløse mulighed for at få fertilitetsbehandling til to børn fremfor et.

- En af de allerstørste gaver man kan få her i livet er at få børn. Vi ser gerne i Venstre, at flere, som ønsker det, får mulighed for at få børn, siger Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi kan se, at danskerne får færre børn, dansker får børn senere. Det giver mange udfordringer med at få børn på naturlig vis uden hjælp. Den hjælp synes vi, at flere skal have.

Så lang er ventetiden til fertilitetsbehandling på hospitalerne i Region Hovedstaden

Hvidovre Hospital: Op til otte måneder

Herlev Hospital: Op til fem måneder
Rigshospitalet: Op til 11 måneder

Nordsjællands Hospital: Op til fem måneder



Kilde: Hospitalernes hjemmesider

Urimelig ulighed

Jakob Ellemann-Jensen henviser til, at Venstre i sit finanslovsudspil afsatte 125 millioner kroner, der skal finansiere, hvad han og partiet håber blive flere fertilitetsbehandlinger i Danmark.

De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, mener, at særligt ventetiderne i det offentlige udgør en urimelig ulighed.

- Der er meget stor ulighed på det her område i dag. Det er langt fra alle, der har de 50.000-60.000 kroner, det kræver at få behandling i det private, og som derfor må vente over et år i det offentlige, siger hun.

Ifølge Mette Abildgaard er tid en afgørende faktor for de par, der ønsker at blive forældre, men som i flere år ikke er lykkedes ad naturens vej.

- Hvis man skal vente et år mere (et krav for at få fertilitetsbehandling, red.), og man derefter skal starte op med samtaler forud for et langt forløb, så kan det tage meget lang tid, siger hun.

- Det er en stor psykisk belastning. Man kan også se blandt de kvinder, der får fertilitetsbehandling, at rigtig mange kæmper med depression som følge af det.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik