Omstridt plads skal opkaldes efter lesbisk skuespillerinde

Københavns vejnavnenævn foreslår nu at hædre Hannah Bjarnhof.

Foto: TV2/Lorry

Det bliver ikke bøsse-aktivisten Axel Axgil, men formentlig den lesbiske skuespillerinde Hannah Bjarnhof, der skal lægge navn til den nye prominente plads på Vester Voldgade.

I eftermiddag holdt Københavns Kommunes vejnavnenævn møde, og her blev man enige om at hædre kvinden, der stod frem som lesbisk i en sen alder.

Hannah Bjarnhof blev født i 1928 og debuterede som 18-årig som skuespiller i Riddersalen og blev senere uddannet på Det Kongelige Teaters Eleveskole i 1948. Siden var hun tilknyttet Odense Teater og kabaretscener i København. Mest kendt blev hun for sine monologer - især 'Børnefødselsdagen', som i mange år var et hit i radioens giro 413.

Hannah Bjarnhof fik Lesbisk Jubelpris i 1999 med motivationen:

»Uden ynk og jammer med med glæde og stolthed har Hannah Bjarnhof i en moden alder valgt at synliggøre sin lesbiske identitet«.

Det er LBGT-miljøet, der har foreslået at hædre skuespilleren, der døde i 2002, og der er bred politisk enighed om indstillingen.

»Hannah Bjarnhof var bredt anerkendt for sin kunstneriske indsats og samtidig lesbisk. Derfor kan vi nu holde fast i vores beslutning om at opkaldt pladsen ved Vester Voldgade efter en person med tilknytning til LBGT-miljøet«, siger Morten Kabell, der repræsenterer Enhedslisten i Vejnavnenævnet.

Forslaget vil nu blive sendt i høring i fire uger hos de naboer, der har adresse på pladsen, samt i lokaludvalget.

Dermed træffer Teknik - og Miljøudvalget først endelig beslutning efter sommerferien.

Navngivning af pladsen har været en langstrakt affære. Det oprindelige forslag, der lød på, at pladsen skulle opkaldes efter Axel Axgil, mangeårig aktivist for de homoseksuelles rettigheder, blev opgivet.

Først var det ved at blive taget af bordet, da det kom frem, at Axel Axgil var gift med en mand, som havde meldt sig frivilligt til nazistisk krigstjeneste under Anden Verdenskrig. Men nævnet afgjorde, at oplysningerne ikke belastede Axel Axgil.

Da det senere kom frem, at Axel Axgil af sympatiårsager meldte sig ind i en pædofiliforening i 1980'erne, blev forslaget endeligt droppet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik