Offentlige bygherrer sjofler ansattes tryghed

Nedstyrtningsfare, elendige rækværk og svingende betonelementer.

Offentlige bygherrer lader i stor stil hånt om medarbejdernes sikkerhed på sine byggepladser, dokumenterer en aktindsigt, som Avisen.dk har fået hos Arbejdstilsynet.

Læs også: Grimme forhold på skolebyggerier i København

Alene de seneste seks måneder har kommunerne København, Rebild og Frederiksbergs modtaget røde smileys og strakspåbud. Det samme gælder Bygningsstyrelsen, flere almene boligforeninger og en idrætsefterskole.

"Det offentlige burde om nogen kende reglerne, der er ret klare. Derfor er det altså både pinligt og et tegn på dårlig forvaltning, når det så ofte går galt," konstaterer Palle Larsen, der er teamchef i arbejdsmiljøpolitisk afdeling i 3F til Avisen.dk.

De offentlige syndere har alle det til fælles, at de har lavet en så dårlig plan for sikkerheden på deres byggepladser, at de er blevet pålagt at lave den om i løbet af en uge.

Det er nemlig bygherrers ansvar at sørge for, at håndværksmestre og entreprenører arbejder under forsvarlige vilkår. Her er Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS) umådeligt vigtigt, understreger Arbejdstilsynet.

Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Pia Allerslev (V) mener, at det offentlige har en pligt til at gå forrest, når det gælder arbejdsmiljø.

"Jeg tror på det gode eksempels magt. Derfor må vi politikere først og fremmest sørge for, at vi holder orden i eget hus. Hos os bør arbejdsmiljøet altid være i orden," påpeger hun over for Avisen.dk.

Københavns Kommune er denne sommer to gange blevet indskærpet at få styr på sikkerhedsplanen, og det er to gange for meget, mener hun.

"Der skal jo være orden i sikkerheden alle steder, både i det private og offentlige. Men forskellen er jo, at i kommunerne har vi politikere en forpligtigelse til at sørge for, at tingene er i orden," siger hun.

Tidligere på sommeren langede tilsynschefen i Arbejdstilsynet Øst, Hasse Mortensen, især ud efter kommunerne.

"De har et stort ansvar for, at de håndværkere, der kommer på byggepladsen, kan komme hjem med førligheden i behold." Der er mange kommuner, som har gode antrit på arbejdsmiljøområdet. Men der er så sandelig også dem, som ikke har forstået deres ansvar," sagde han til Avisen.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik