Nyt vekselbureau sigtes i sag om hashmillioner

 Efterforskning mod organiseret kriminalitet har fået nyt fokus: Fagfolk, der yder assistance med specialviden.

For anden gang inden for kort tid har politiet slået til mod et vekselbureau, som mistænkes for at hvidvaske millioner af kroner tjent på hashhandel.

Et bureau på Nørrebro i København skal have hjulpet med at veksle over 50 millioner kroner til 500-eurosedler, oplyser politiet onsdag.

- En af de mistænkte i sagen er ansat i vekselbureauet, siger vicepolitiinspektør Lau Thygesen. Manden sigtes for narkohæleri. Andre af de anholdte i Danmark og Spanien sigtes for hashhandel i stor skala.

I november gik betjente i aktion mod et andet bureau, hvor der skal være hvidvasket 104 millioner kroner, som stammer fra kriminalitet.

- Det viser, at det er et problem, som vi gør noget ved, når de ikke indberetter de store omvekslinger, siger Lau Thygesen om den seneste aktion.

I nogen tid har betjente fra blandt andet Bagmandspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste kigget nøje på de personer, som assisterer grupper inden for organiseret kriminalitet.

Det er for eksempel it-kyndige fagpersoner, revisorer, juridiske rådgivere og netop vekselforretninger.

I de senere år har Bagmandspolitiet rejst en stribe sager både mod de små vekselbureauer og mod store banker, der ikke følger de strikse regler, som skal hindre hvidvask og finansiering af terrorisme.

Forleden blev et bureau på Vesterbro i København således idømt en bøde på en million kroner. Ejeren er straffet med en bøde på 100.000 kroner.

Sagen drejede sig om seks kunder, som undgik at få kontrolleret deres legitimation, har vicestatsadvokat Per Fiig fra Bagmandspolitiet oplyst.

- Det er første gang, at retten har haft mulighed for at tage stilling til konkrete transaktioner og til, hvornår der er tale om mistænkelige kundeforhold, når folk kommer ind fra gaden og veksler penge, sagde Per Fiig til Ritzau.

Også store spillere i finansverdenen har af og til problemer med at følge de krævende regler. Sidste år betalte Arbejdernes Landsbank en bøde på 5,5 millioner kroner.

Ifølge hvidvaskloven skal firmaer i den finansielle sektor blandt andet opbevare identitets- og kontroloplysninger og give Bagmandspolitiet besked i mistænkelige tilfælde.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik