Nyt museum mangler millioner

Allerede inden Museet for Søfart i slutningen af juni åbner, er museet på Helsingørs havnefront ude i store økonomiske problemer, skriver Politiken onsdag.

Foto: TV 2 Lorry

Museet, der skal ligge i et spektakulært byggeri til over 300 millioner kroner tegnet af den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels og betalt af blandt andet A.P. Møllers Fond, har store økonomiske problemer.

I 2013 alene mangler der 4,5 millioner, før driftsbudgettet hænger sammen. Derfor har Kulturstyrelsen for to uger siden sat det under skærpet tilsyn, »... set i lyset af museets økonomiske situation«.

I år kan museet løse en del af problemerne ved at tære på egne opsparede midler, oplyser museumsdirektør Jørgen Selmer. Men i 2014 mangler der godt og vel 8 millioner til driften.

Museum har forsøgt at skaffe pengene hos både stat og kommune

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, kritiserer, at museet har kørt på uden at have nok driftsmidler.

»Det er stærkt problematisk, at man iværksætter et museumsprojekt, hvis man på forhånd ved, at der mangler et stort millionbeløb i kassen«, siger han til Politiken.

Indtil nu har museet forsøgt at skaffe de manglende millioner hos både staten og kommunen. Men staten har allerede givet museet en ekstra bevilling på 1,2 millioner kroner, så staten i alt støtter driften med knap 8,4 millioner i 2013.

Skal ikke regne med flere penge fra hverken stat eller kommune

Og museet skal ifølge Mogens Jensen ikke regne med et større beløb næste år end det, der stod på finansloven i år.

Det samme er holdningen i Helsingør Kommune, som har støttet driften i 2013 med 1 million kroner.

»Søfartsmuseet er et statsligt museum. Det er ikke kommunens opgave at drive statens museum« siger Helsingørs borgmester, Johannes Hecht-Nielsen (V), til Politiken.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?