Nyt forsøg: Klogere trafiktavler skal mindske kø

Vejdirektoratet har opgraderet de eksisterende trafiktavler, som skal mindske kø og propper på vejen.

Vejdirektoratet indfører tilføjer ny intelligens til en række elektroniske trafiktavler på Motorring tre, for at mindske kødannelse og stop-go-kørsel. Foto: TV 2 Lorry

Det er ikke sjældent, at man som bilist kan opleve, at det som skulle være den hurtige tur ad motorvejen, ender med at blive en tur udi tålmodighedsøvelse og en ofte lidt for tæt kontakt til forankørende.

Torsdag begynder et forsøg som skal afhjælpe kø og ulykker på motorvejen ved at være på forkant med trafikken.

Vi tror, at vi kan skrue på nogle ting, så især morgen og eftermiddagsmyldertiden glider bedre.

Charlotte Vithen, områdechef hos Vejdirektoratet

Vejdirektoratet gør nemlig deres intelligente trafiktavler endnu klogere. De sættes i første omgang op på den hårdt belastede motorvejsstrækning, M3 vest mod København.

- Vi har groft sagt givet vores elektroniske trafiktavler et ekstra skud intelligens, så de bliver bedre til at forudsige køer og trængsel og sætte de rette hastigheder for trafikanterne, så vi undgår den såkaldte stop-go-kørsel, der skaber propper i trafikken og fremprovokerer bagende-kollisioner, fortæller Charlotte Vithen, områdechef hos Vejdirektoratet.

Læs også Borgerne trætte af langsom kørsel - nu skal transporttiden undersøges

Meget mere logik på vejene

Det er de elektroniske trafiktavler, også kaldet ITS-tavler, som har fået en gevaldig optimering.

Helt konkret betyder det for bilister, som kører på motorvej, at hastigheden på de elektroniske trafiktavler nedsættes alt afhængigt af forholdene.

Det sker ved, at Vejdirektoratet udvider den trafiktekniske algoritme, som styrer de elektroniske trafiktavler, og dermed kan man optimere trafik-flowet på motorvejen.

- Vi vil rigtig gerne sikre god fremkommelighed, og trafikken har udviklet sig, siden vi fik lavet de intelligente trafiktavler. Vi tror, at vi kan skrue på nogle ting, så især morgen og eftermiddagsmyldertiden glider bedre, siger Charlotte Vithen til TV 2 Lorry.

I første omgang vil forsøgsordningen strække sig henover et par måneder, hvor effekten af det nye system granskes.

Derfor appellerer Charlotte Vithen også til, at bilisterne har tålmodighed og overholder farten. 

Læs også Politiet kommer med skideballe til "tankeløse" bilister efter dødsulykke

- Det er vigtigt, at trafikanterne respekterer de nye trafiktavler, og hastigheden som bliver sat ned. Man vil kunne opleve at skulle sænke hastigheden, tidligere end man er vant til, men det er alt sammen med til at få trafikken til at glide nemmere og hurtigere, siger Charlotte Vithen.

Som en del af det udvidede trafiksystem opsætter Vejdirektoratet desuden også forklaring i forbindelse med hastighedsnedsættelse. Her vil bilister kunne møde skiltning, som f.eks. lyder: "Tæt trafik" eller "hold afstand".

Hvis forsøget bliver en succes vil Vejdirektoratet udvide forsøget til flere strækninger, hvor der findes elektroniske trafiktavler.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik