Nye tal afslører: Hybridarbejde er ”the new normal” – især i hovedstaden

Coronapandemien forviste mange medarbejdere til en arbejdsdag i hjemmet, men hvad man før gjorde af nød, er nu blevet en værdsat del af hverdagen, som mange ikke vil undvære.

16 procent.

Så mange af vores arbejdstimer afholder vi i hjemmet, og det er en fordobling i forhold til før coronakrisen. 

Her tilbragte vi gennemsnitlig otte procent af vores arbejdstimer i hjemmet.

quote Det giver en bedre work-life balance, når medarbejderne i højere grad selv bestemmer.

Pernille Taarup, chefkonsulent i Dansk Erhverv

Det fastslår en ny analyse fra Dansk Erhverv, og chefkonsulent Pernille Taarup er ikke i tvivl om, at Københavnsområdet er med til at trække tallet op.

- Der ligger mange videnstunge virksomheder i København, og det er især den type virksomheder, som kan tilbyde hjemmearbejde til deres medarbejdere. Så det er meget udbredt i hovedstaden, forklarer hun.

Når virksomheder tilbyder en mere fleksible arbejdslokation, kaldes det hybridarbejde. I ordet ligger, at arbejdet kan udføres både hjemme og på den fysiske arbejdsplads. 

To ud af tre virksomheder tilbyder hybridarbejde

Coronapandemien gjorde hjemmearbejde til en nødvendighed, men undersøgelser viser faktisk, at folk arbejdede lige så effektivt hjemme som på arbejdspladsen, og de resultater har givet anledning til at give medarbejdere større fleksibilitet i arbejdstiden.

- Det giver en bedre work-life balance, når medarbejderne i højere grad selv bestemmer, hvor de skal udføre deres arbejde. Folks behov kan også ændre sig over tid. For eksempel kan det være rart at arbejde mere hjemmefra, når man får børn. Det giver en fleksibilitet, som mange værdsætter, siger Pernille Taarup fra Dansk Erhverv.

Dansk Erhvervs nye undersøgelse viser, at to ud af tre virksomheder på landsplan tillader hjemmearbejde, mens én tredjedel af virksomhederne ikke giver medarbejderne mulighed for hjemmearbejde. 

Tre ud af fire virksomheder forklarer dog i den sammenhæng, at de ikke tilbyder hjemmearbejde, fordi opgaverne kun kan løses fysisk i virksomheden.

- Det gælder for eksempel detail- og transportvirksomheder. Omkring halvdelen af danskerne kan ikke arbejde hjemmefra, fordi de kun kan udføre deres job på selve arbejdspladsen, og det påvirker selvfølgelig vores tal. I nogle brancher ligger antallet af hjemmearbejdstimer langt over de 16 procent, fortæller Pernille Taarup.

quote For nogle er de sociale relationer på arbejdspladsen rigtig vigtige.

Pernille Taarup, chefkonsulent i Dansk Erhverv

I it-tele-branchen bliver hele 43 procent af medarbejdernes arbejdstimer tilbragt i hjemmet. I rådgivningsbranchen er tallet 24 procent.

Derudover viser undersøgelsen, at hjemmearbejde er væsentligt mere udbredt i større virksomheder.

Hybridarbejde er et konkurrenceparameter

Hybridarbejdet er kommet for at blive, mener de hos Dansk Erhverv, men virksomhederne har endnu ikke fundet den endelige form.

- Hybridarbejde er blevet "the new normal" og jeg tror ikke, at vi går tilbage til formen, vi havde før coronakrisen. Mange vil gerne arbejde hjemmefra, men mange vil også gerne kunne tage ud på deres arbejdsplads, forklarer Pernille Taarup og uddyber:

- For nogle er de sociale relationer på arbejdspladsen rigtig vigtige, og hjemmearbejde er ikke for alle, så virksomhederne kommer til løbende at evaluere på hybridarbejdet. Det er nok et arbejde, der ikke stopper, men hele tiden vil være i udvikling.

Pernille Taarup forventer, at fleksibilitet vil være et vigtigt konkurrenceparameter i fremtiden.

- Der er mangel på arbejdskraft i mange brancher, og hybridarbejde kan tilbyde en fleksibilitet, som mange vil værdsætte, så det kan være en fordel at tilbyde det, afslutter hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik