Nye retningslinjer for julegudstjenester - folkekirken anbefaler aflysning

Provesteforeningen, Præsteforeningen, Landsforeningen af Menighedsråd og de danske biskopper anbefaler alle, at gudstjenester frem til den 3. januar aflyses.

Højest 30 minutter og uden sang.

Sådan lyder nye og opdaterede anbefalinger til julegudstjenester, som sundhedsmyndighederne netop har udarbejdet.

Det oplyser Kirkeministeriet på deres hjemmeside.

Dermed skærpes anbefalingerne yderligere i forhold til i mandags. Her lød det, at julegudstjenester højest skulle vare 45-50 minutter.

Tidligere opfordrede Kirkeministeriet også til at finde alternative løsninger til fællessang. Nu er det "en klar anbefaling om, at der ikke synges ved julegudstjenesterne", fremgår det af pressemeddelelsen.

I deres begrundelse siger ministeriet, at det "vil være sundhedsmæssigt forsvarligt at gennemføre julegudstjenester og andre forsamlinger i regi af folkekirken og andre trossamfund, når man sørger for at tage de nødvendige forholdsregler for at forebygge smitte".


Folkekirken anbefaler aflysning indtil 3. januar

I kølvandet på de nye, skærpede retninslinjer, anbefaler Provesteforeningen, Præsteforeningen, Landsforeningen af Menighedsråd og de danske biskopper alle, at gudstjenester frem til den 3. januar aflyses.

Det oplyser foreningerne i en pressemeddelelse.

- Det er med stor beklagelse, at vi ikke kan anbefale at afholde gudstjenesterne i julen frem til Hellig tre Kongers søndag den 3. januar.

- Beslutningen kan træffes i enighed mellem menighedsrådsformanden og den præst, der har gudstjenesten, står der i pressemeddelelsen.

Landets biskopper var de første til at udtrykke ønsket om at aflyse julegudstjenesterne. Det skete kort tid efter, at de nye anbefalinger blev offentliggjort.

- Vi anbefaler, at man ikke holder gudstjenester, siger biskoppen ved Lolland-Falster Stift, der har onsdag aften været til møde med resten af biskopperne.

- Vi vurderer, at det bliver meget vanskeligt for menighedsrådene og præsterne at gennemføre de julegudstjenester i morgen. Vi synes ikke længere, at det kan gøres på forsvarlig vis, sagde Marianne Gaarden til Ritzau.

Det er op til de enkelte menighedsråd rundt om i landet at beslutte, om en julegudstjeneste skal afholdes eller ej.

Partier og præster har været imod

Julegudstjenesterne har skabt debat, fordi flere ansatte i folkekirken har udtrykt bekymring over, hvorvidt de kan føre til yderligere smittespredning med coronavirus.

En af disse er sognepræsten for Sundby Kirke på Amager, Line Hage, der i går til TV 2 Lorry udtrykte sin utilfredshed med udsigten til, at hun som præst var stillet i udsigt at skulle gennemføre en julegudstjeneste.

Adskillige partier i Folketinget har ligeledes udtrykt bekymring, blandt andet regeringens støttepartier, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti, der i går anbefalede, at de fysiske gudstjenester blev aflyst for at undgå smitte.

Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Venstre har ikke ønsket en politisk aflysning af julegudstjenesterne.

Både Region Hovedstaden og Region Syddanmarks regionsrådsformænd har også opfordret folk til at blive hjemme fra årets julegudstjeneste.

- Jeg er kirkegænger, men vil gerne opfordre folk til at blive væk fra gudstjenesten. Man kan se på den på tv, sagde Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden, tirsdag på et pressemøde.

Samme melding gav Stephanie Lose (V), der er regionsrådsformand i Region Syddanmark.

- Lige præcis i år tror jeg faktisk, at Vor Herre vil have forståelse for, at julens budskab er i hjertet, og at det er hjemme foran fjernsynet, sagde Stephanie Lose ifølge DR.

Danskerne er splittede

Mandag kom det frem, at 12 ud af i alt 18 deltagere var blevet smittet med coronavirus under en sangaften i en landsbykirke nær Jelling.

Deltagerne bar mundbind, når de bevægede sig rundt i kirken, og de stod med mindst to meters afstand, mens de sang. Alligevel er størstedelen efterfølgende testet positive.

Sidste uge lavede Megafon en måling for TV 2 og Politiken, der viste, at splittelsen om årets gudstjenester ikke kun eksisterer i Folketinget.

42 af de adspurgte danskere svarede nemlig, at julegudstjenesterne bør aflyses, mens 48 procent svarede, at de bør afholdes inden for retningslinjernes rammer.

Kun 4 procent svarede, at de bør afholdes som normalt.

De nye anbefalinger omfatter fortsat resten af anbefalingerne fra i mandags, hvor man blandt andet opfordrede til at flytte julegudstjenesterne udendørs.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik