Nybyggere føler sig bondefanget

Furesø Kommunes lokalplan er så detaljeret, at nybyggere har svært ved at få godkendt byggeprojekter, og nu føler nye tilflyttere sig bondefanget. Furesø Kommune vil kigge på sagen.

Drømmen om hus og have i Furesø Kommune er blevet et mareridt for Reinholdt Schultz og hans familie.

Se indslag: Bondefanget af kommunen

For at få mere plads til sine tre børn solgte han lejligheden i Københavns Indre By og købte i stedet en grund på den tidligere Flyvestation Værløse.

Men kommunens lokalplan er så detaljeret, at det indtil videre har været umuligt for ham og de 25 grundejere i nyudstykningen, som han er talsmand for, at få godkendt et byggeprojekt hos kommunen.

De føler sig bondefanget af blandt andet kravene om, at husene skal være opført med nye krav om lavenergi.

-Vi er blevet behandlet med en stor grad af magtfuldkommenhed og arrogance, siger han til DR P4 København.

Familien og de øvrige nybyggere føler sig bondefanget af blandt andet kravene om at husene skal være opført med nye krav om lavenergi. Det betyder, at kvadratmetrene inden i husene bliver færre uden mulighed for at dispensere for, hvor store husene må bygges.

-Man har et billede af en kommune, som bruger mange penge på tiltrække folk, men når man så møder kommunen, så viser de reelt, at de ikke ønsker, at vi skal være der, siger han.

En rigid lokalplan

Familien Schultz bliver bakket op af arkitekt Finn Zeuthen, der er bygherrerådgiver og har en lang erfaring med at læse lokalplaner. Og han kalder Furesø Kommunes lokalplan rigid.

-Jeg har aldrig stødt på sådan en rigid lokalplan. Den er kørt helt ud i den mindste detalje med forskrifter og krav til de huse, der skal bygges, og de krav stemmer overhovedet ikke overens med de huse, man kan få på markedet. Tværtimod, siger han.

Lokalplanen indeholder også - tolker Finn Zeuthen - at beboerne for eksempel ikke må have en trailer stående, udover de mere sædvanlige krav om materialer og beplantning.

-Og det fastholder man, selvom der står, at man kan søge dispensation, men så får man af vide af kommunen, at det kan man ligeså godt lade være med, da man ikke får det, siger han til DR P4 København.

Farvel til nybyggere

Venstres Ole Holleufer frygter, at Furesø Kommune får ry for at være imod nye tilflyttere. Og han mener, at man fra politisk hold, må få forvaltningen til at tolke lokalplanen mindre restriktivt, for at borgerne kan få den behandling de har krav på.

-Når vi har lavet en lokalplan for området, så skal den selvfølgelig tolkes på en god og positiv måde for vores nye borgere. Så skal de ikke blive mødt af en rigid adfærd, siger han.

Formand for Planudvalget, konservative John Allentoft siger, at man må undersøge om forvaltningen har gjort det fornødne i sagen - og fastslår, at kommunen altid tager utilfredse borgere seriøst.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere