Ny vandplan kan blive dyr for husejere

For få uger siden opgav Hørsholm Kommune at tvinge husejere til at bygge deres kloakker om til seperatkloakering - der var for mange protester fra borgerne, der havde udsigt til udgifter på op til 300.000 kroner.

Foto: Lorry

Nu kan grundejere i Hillerød Kommune komme i samme situation, for Hillerød Kommunes nye Spildevandsplan, som netop nu er i høring, lægger op til at hele Hillerød skal seperatkloakeres. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

I dag er cirka 60 procent af Hillerød allerede seperatkloakeret, hvor regnvand løber i en ledning, mens spildevand løber i en anden ledning. Andre steder er der stadig det mere traditionel fælleskloakering, og grundejere med den type kloak kan altså se frem til krav om, at deres kloak bliver bygget om.

Og det kan godt gå hen og blive meget dyrt for den enkelte husejer.

Hillerød Forsyning kommer med et meget groft gæt som hedder, at det i gennemsnit vil koste et sted mellem 30.000 og 50.000 kroner pr. ejendom.

- Så vil der være nogen, der kan gøre det billigere. Og for nogen vil det blive meget dyrere, siger projektchef hos Hillerød Forsyning, Lars Juul Hansen til Frederiksborg Amts Avis.

Hvor dyrt det bliver på den enkelte ejendom kommer meget an på, hvordan det nuværende kloaksystem er konstrueret.

- Der vil være nogle ejendomme, hvor det kan gøres ret simpelt. Hvis man bare har to tagnedløb, handler det måske bare om at etablere en ny ledning langs husgavlen. Men der er også steder, hvor vandet løber på indersiden af huset og løber sammen med det øvrige spildevand under huset, og det er det mere komplekst, siger Lars Juul Hansen.

I første omgang er der udpeget nogle forskellige områder i Hillerød og i landsbyer omkring, som skal overgå til seperatkloakering i løbet af de næste fire år, men resten følger formentligt senere.

Det er blandt andre husejere i Østbyen, omkring Hillerøds centrum og i en lang række af de små landsbyer syd og vest for Hillerød, der skal starte projektet.

- Det er simpelthen for at starte et sted. Og de steder, der er udtaget er nogle af de nemme steder, og det er for at vi kan nedringe mængderne af regnvand hurtigst muligt, siger Tue Tortzen (Fælleslisten), formand for Teknik- og miljøudvalget i Hillerød Byråd.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik