Ny undersøgelse: Sidste års tørke var ondskabsfuld over for træerne

En undersøgelse fra Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet viser, at tørken svækkede de voksne træer og tog livet af de små.

I sidste års tørke døde op mod 100 procent af de nyplantede træer i Danmarks skove. Samtidig blev en stor del af de voksne træer svækkede.

Sådan lyder en af konklusionerne i en undersøgelse af tørkens konsekvenser for Danmarks træer, som forskere fra Københavns Universitet og DTU har lavet.

quote Det største problem for skovene er i virkeligheden de ekstreme skift i vejrforhold

Iben M. Thomsen, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Forskerne frygter derfor, at endnu et ekstremt tørt og varmt sommerhalvår i 2019 få alvorlige følger for træerne i skovene og byerne.

- Det centrale er, at træer med små rodsystemer blev kraftigt påvirket af sidste års tørke. Det er for eksempel bytræer med dårlig plads til rødderne og nyplantede træer. Men også bøg og rødgran er sårbare og vil få problemer i en ny tørke, siger seniorrådgiver Iben M. Thomsen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning hos Københavns Universitet.

Undersøgelsen viser, at der i de private skove, som udgør 74 procent af skovene i Danmark, er observeret en dødelighed hos de nyplantede træer på helt op til 100 procent. I de offentlige skove meldes der om op til 30 procents dødelighed.

Her er det gået hårdest ud over de unge træer, som blev plantet i 2018, og forskerne er kommet frem til, at 25 procent af skovene er i farezonen ved udsigten til en ny tørke.

Bøg og rødgran særligt ramt

Det er særligt bøg og rødgran, der er mest følsomme over for vandmangel. Hos Brancheforeningen Danske Juletræers medlemmer er gennemsnitligt 36 procent af de nyplantede juletræer fra foråret 2018 bukket under.

- Sidste år blev vi delvist reddet af et vådt efterår i 2017, som gav store vandreserver i skovene, men i år er udgangspunktet ikke lige så gunstigt som sidste år. På den anden side var der også træer, hvis rødder druknede i 2017. Det største problem for skovene er i virkeligheden de ekstreme skift i vejrforhold, som kan være en afledt effekt af klimaforandringer, siger Iben M. Thomsen.

Forskerne har gennem målinger påvist, at træerne kun er vokset ganske lidt eller slet ikke sidste år, og samtidig er de stressede træer ”blevet tyndere i toppen”. Bøgetræerne har fået tyndere kroner, mens de tørkeramte rødgraner har smidt nålene i løbet af efteråret og vinteren.

Men her stopper træernes trængsler ikke. Den fulde effekten af tørken i 2018 vil først blive synlig i 2019, og det samme gælder følgeskader i form af for eksempel insektangreb, påpeger forskerne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik