Ny udligningsaftale på vej: Borgmestre frygter det værste

Flere borgmestre i TV 2 Lorrys område ser frem til en ny udligningsaftale. 

En ny udligningsaftale kan inden længe se dagens lys.

Formanden for Nye Borgelige, Pernille Vermund, skriver i en blog, at Socialdemokratiet og Venstre er blevet enige om en udligningsreform.

Udligningsreformen skal ændre den måde, penge bliver fordelt mellem kommunerne på. 
Nye Borgerlige står ifølge Pernille Vermund uden for aftalen.

quote Jeg kan godt frygte, at det kommer til at trække den forkerte vej. Det vil være super ærgerligt, hvis det bliver slutresultatet 

Steen Christiansen (S), borgmester i Albertslund Kommune

Det har ikke været muligt for Ritzau at få hverken Socialdemokratiet eller Venstre til at bekræfte, om der er en aftale om en reform.

Pernille Vermund har siddet med til forhandlingerne og siger, at der er "et stort flertal" for en aftale.

Forhandlingerne om en reform af det kommunale udligningssystem var på sit højeste i begyndelsen af året, men så kom coronakrisen og satte det hele på pause.

Den nye aftale bestemmer, hvordan 60 milliarder kroner skal fordeles mellem kommunerne.

Ifølge TV 2's oplysninger er et flertal på Christiansborg enig om rammerne for en ny udligningsreform, og aftalen præsenteres tirsdag. 

Det samme skriver nichemediet NB Økonomi, der hidtil har haft et indgående kendskab til udligningsforhandlingerne.

Den forkerte vej 

Én af de borgmestre i hovedstadsområdet, der i spænding venter på, om han skal aflevere eller modtage mere, er Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S). 

Han gruer for, at Venstres ønske om at sende færre penge til kommuner på den københavnske vestegn, bliver til virkelighed. 

- Så kan jeg godt frygte, at det kommer til at trække den forkerte vej. Det vil være super ærgerligt, hvis det bliver slutresultatet, siger Steen Christiansen. 

Det kommunale udligningssystem er et system, hvor de velhavende kommuner betaler til de mindre velhavende for at sikre et nogenlunde ligeligt serviceniveau i alle kommuner over hele landet.

Vil give udfordringer

I Hørsholm Kommune er borgmester Morten Slotved (K) bange for at skulle betale endnu mere i udligning.

- Jeg er helt overbevist om, at det stadig vil give udfordringer, og at det vil ramme kommuner som Hørsholm, der i forvejen er blandt dem, der betaler allermest. Jeg synes, det er en udfordring, at man går ud og tager pengene igen, siger Morten Slotved. 

Med Venstre ombord forventes det, at regeringens første udspil med en halv milliard kroner fra staten til udligningspuljen bliver hævet med yderligere en milliard.

På den københavnske vestegnen håber man, at det hele går lige op. 

- Hele udlignings-spillet er jo et rigtig svært spil at gennemskue. Men hvis man lægger en ekstra milliard ind samlet set til kommunerne, så kan man håbe på, at Albertslund Kommune også får glæde af den milliard og ikke bliver ligeså hårdt ramt, som nogle af meldingerne fra Venstre ellers antyder, siger Albertslunds borgmester, Steen Christiansen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik