Ny opgørelse: Kun halvdelen af personalet i daginstitutioner er pædagoger

Det er kun omkring halvdelen af personalet i daginstitutionerne i TV 2 Lorrys sendeområde, som er uddannede pædagoger. Nu råber landsforbund vagt i gevær.

Se nederst, hvor stor en andel af personalet i daginstitutioner, der er pædagoger i din kommune.

Når børn sendes i kommunal daginstitution, sendes de for manges vedkommende lige i armene på uuddannet personale.

Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, som BUPL har fået lavet.

BUPL er landsforbundet for pædagogerne, og de kæmper for højere normeringstal og uddannet personale.

Og noget kan tyde på, at landsforbundet har god grund til at kæmpe videre.

Opgørelsen fra Danmarks Statistik viser nemlig, at det kun er omkring halvdelen af personalet i de kommunale daginstitutioner, som er uddannede pædagoger.

På landsplan har en gennemsnitskommune kun en pædagogandel på blot 57 procent, og det er ikke højt nok, mener landsforbundets formand, der dog ikke er overrasket.

- Der er flere kommuner, hvor man ikke prioriterer at ansætte uddannede pædagoger. Eller hvor det er svært at rekruttere flere uddannede pædagiger på grund af pædagogmangel, siger BUPLs firmand, Elisa Rimpler, i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Og så bliver det altså mere pasning end pædagogik, når det er mindre end halvdelen af de ansatte, der er uddannede pædagoger.

Hovedstadsområdet har færrest pædagoger

BUPL anbefaler, at der er mindst 80 procent uddannede pædagoger i dagtilbuddene, men dataudtrækket fra Danmarks Statistik viser, at der blandt flere kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde er en pædagogandel på ned til 43 procent.

Lavest ligger Hørsholm Kommune i Nordsjælland med 43 procent, hvilket giver kommunen en bundplacering i statistikken - kun slået af Samsø, hvor der er 41 procent pædagoger i daginstitutionerne.

Både Halsnæs, Hillerød, Roskilde, Solrød og Vallensbæk kommuner har alle en pædagogandel på under 50 procent.

Anderledes ser det ud i Brøndby, Albertslund og Gladsaxe, hvor pædagogandelen ligger på 60 procent eller højere.

Der er dog fortsat langt til toppen af listen, hvor de jyske kommuner Billund og Aalborg topper listen med henholdsvis 72 procent pædagoger og 70 procent pædagoger.

Folketingets læreplaner er ønsketænkning uden uddannet personale

Den 1. juli i år trådte et nyt reglement for dagtilbuddene i kommunerne i kraft.

Reglementet der går under navnet "styrket pædagogisk læreplan for dagtilbud" blev vedtaget af et bredt flertal på Christiansborg, og har til formål at styrke fagligheden i de kommunale dagtilbud.

Ifølge BUPL er det dog "tæt på umuligt" at løfte opgaven, når der ikke er uddannet personale til at arbejde pædagogfagligt med børnene i hverdagen.

- Politikerne siger, at den tidlige indsats med børnene er vigtig, men de følger det ikke op med konkret handling. Jeg vil derfor opfordre politikerne om at sætte en målsætning om en pædagogandel på 80 procent i 2025, siger Elisa Rimpler.

Se herunder, hvor stor en andel af personalet i daginstitutioner, der er pædagoger i din kommune:


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik